Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

14.07
2014

Τα υποβρύχια παραμύθια της Elena Kalis

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Τα υποβρύχια παραμύθια της Elena Kalis)

Η Αλίκη, τα χαμένα παιδιά της Χώρας του Ποτέ, η Sailor Mars, γοργόνες και άλλα μυστηριώδη πλάσματα βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για να ανακαλύψουν τη μαγεία που κρύβεται στο βυθό.

Η Elena Kalis κατάγεται από τη Ρωσία, αλλά τα τελευταία χρόνια μένει με την οικογένειά της σε ένα μικρό νησάκι στις Μπαχάμες. Όπως είναι φυσικό, περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου της μέσα στη θάλασσα, αλλά και κάτω από αυτήν, κάνοντας καταδύσεις στα υπέροχα, διάφανα νερά του ωκεανού. 

Προτού μεταπηδήσει στην τέχνη της φωτογραφίας, η Elena ήταν ζωγράφος. Τελικά η φωτογραφία την κέρδισε, καθώς όπως λέει θεωρεί ότι η ψηφιακή τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία εικόνων που παλαιότερα ήταν αδύνατο να αποτυπωθούν. Ως μόνιμος κάτοικος τροπικού νησιού, η ενασχόληση με την υποβρύχια φωτογραφία ήταν μονόδρομος.

Πριν από μερικά χρόνια το project της “Alice in wonderland”, της χάρισε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα με συνεντεύξεις και δημοσιεύσεις σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Με μοντέλο τη δεκάχρονη τότε κόρη της, η Elena οραματίστηκε και μοιράστηκε μαζί μας τη δική της εκδοχή του αγαπημένου της βιβλίου. Άλλωστε η Χώρα των θαυμάτων δεν απέχει πολύ από τον υποβρύχιο κόσμο. Κάτω από την επιφάνεια του νερού η πραγματικότητα υποχωρεί και το νερό σε περιβάλλει, οι ήχοι απομακρύνονται και το φως παίζει παιχνίδια με τα μάτια και την αντίληψή σου. 

Εκτός από την Αλίκη, η θεματολογία της Elena συμπεριλαμβάνει την Sailor Mars (βασισμένη στο anime Sailor Moon) και τη χώρα του Ποτέ, ενώ τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ αποτελούν γι’ αυτήν σταθερή πηγή έμπνευσης. 

Ο εξοπλισμός της αποτελείται από μηχανές της Canon με προστατευτικό housing της Ikelite. Και φυσικά βατραχοπέδιλα, μάσκες και μπουκάλες οξυγόνου! Κατά την ψηφιακή επεξεργασία από την οποία περνάνε οι εικόνες της εστιάζει περισσότερο στις χρωματικές διορθώσεις και σπανιότερα σε κάτι πιο πολύπλοκο. Προτιμά να φωτογραφίζει στον ωκεανό, αλλά όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν ή όταν πρέπει να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένα αξεσουάρ, καταφεύγει στη λύση της πισίνας.

Κι αν αναρωτιέστε (όπως εγώ), αν η Elena φοβάται μήπως τη φάει κανένας καρχαρίας, η απάντηση είναι όχι. Ο χειρότερος φόβος της όταν βρίσκεται κάτω από το νερό, είναι μήπως πάρει νερό η μηχανή της… 

Κείμενα (Πηγές)

  • http://www.elenakalisphoto.com
εικόνα αρθρογράφου (Nicki Upstairs)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Nicki Upstairs

Από μικρή μου άρεσε να βλέπω τα σχήματα που έκαναν τα σύννεφα και να φαντάζομαι ολόκληρους κόσμους εκεί πάνω. Το ίδιο και με τα νερά της θάλασσας, τους κόκκους της άμμου, τα φύλλα των δέντρων. Μπορεί να πει κανείς ότι ήμουν πάντα ονειροπόλα. Ή χαζοβιόλα. Ή, γιατί όχι και τα δύο. Κι επειδή κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι στο καλό κοιτάζω, προσπάθησα να τους το πω με λόγια, αλλά τζίφος. Για να το ζωγραφίσω, ούτε λόγος. Μέχρι που ανακάλυψα τη φωτογραφία. Και βρήκα τη χαρά μου.

Artcore magazine's footer