Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

07.07
2015

Τα αιθέρια πορτραίτα του Alessio Albi

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Τα αιθέρια πορτραίτα του Alessio Albi)

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που κάνουν τα πορτραίτα του Alessio Albi μοναδικά. Η αριστοτεχνική χρήση του φωτός, οι ιδιαίτεροι χρωματικοί τόνοι και η αλληλεπίδραση που υπάρχει τις περισσότερες φορές ανάμεσα στα μοντέλα του και τα στοιχεία της φύσης είναι μόνο κάποια από αυτά.

Ο Alessio είναι ένας νέος φωτογράφος από την Perugia της γειτονικής Ιταλίας. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία κάποια χρόνια πριν, όταν ο δάσκαλός του τον παρότρυνε να πάρει μια δικιά του DSLR. Έχοντας προηγούμενη σχέση με τη ζωγραφική, ο Alessio έψαχνε έναν νέο τρόπο έκφρασης και τον βρήκε στη φωτογραφία. Παρότι η φωτογραφία δεν είναι το επάγγελμά του, ο ίδιος λέει πως αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του. 

Στα περισσότερα από τα πορτραίτα του Alessio, πρωταγωνίστριες είναι νέες γυναίκες, συνήθως φίλες του φωτογράφου. Ο Alessio χρησιμοποιεί συχνά μοτίβα που δημιουργούνται από το φως και τη σκιά για να δώσει δραματικό τόνο στις εικόνες του. Είτε πρόκειται για τα πολύχρωμα σχέδια που σχηματίζονται από κάποιο ζωγραφισμένο φανάρι είτε για τη σκιά ενός φύλλου πάνω στο πρόσωπο του μοντέλου είτε για ένα σχέδιο που δημιουργείται από τη σκιά κάποιου αντικειμένου κι έρχεται να τονίσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, κάθε στοιχείο ενισχύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των πορτραίτων του. 

Η φύση παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά από τα έργα του, είτε ως σκηνικό είτε ως αναπόσπαστο στοιχείο του κάδρου. Άλλες φορές επιλέγει να κρύψει μέρος του προσώπου πίσω από φυτά κι άλλες χρησιμοποιεί κλαδιά, λουλούδια και όχι μόνο, για να πλαισιώσει το πρόσωπο δημιουργώντας ένα είδος πλαισίου γύρω του.

Με εξίσου εντυπωσιακό τρόπο χρησιμοποιεί το υγρό στοιχείο. Κοινό στοιχείο σε κάθε του φωτογραφία είναι η χρήση του φυσικού φωτός ως πηγή φωτισμού. Λέει πως πολύ εύκολα μπορεί να περάσει ώρες περιμένοντας εκείνη την τέλεια ηλιαχτίδα ή τη στιγμή της ημέρας, όταν οι σκιές είναι πιο μαλακές. Ιδιαίτερη προτίμηση έχει για την μπλε ώρα, όταν αργά το απόγευμα το φως είναι λιγοστό και έχει μπλε/κυανό τόνο. 

Κείμενα (Πηγές)

  • http://phlearn.com/phlearn-interviews-alessio-albi
  • https://iso.500px.com/5-awesome-portrait-ideas-from-the-intense-work-of-alessio-albi
εικόνα αρθρογράφου (Nicki Upstairs)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Nicki Upstairs

Από μικρή μου άρεσε να βλέπω τα σχήματα που έκαναν τα σύννεφα και να φαντάζομαι ολόκληρους κόσμους εκεί πάνω. Το ίδιο και με τα νερά της θάλασσας, τους κόκκους της άμμου, τα φύλλα των δέντρων. Μπορεί να πει κανείς ότι ήμουν πάντα ονειροπόλα. Ή χαζοβιόλα. Ή, γιατί όχι και τα δύο. Κι επειδή κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι στο καλό κοιτάζω, προσπάθησα να τους το πω με λόγια, αλλά τζίφος. Για να το ζωγραφίσω, ούτε λόγος. Μέχρι που ανακάλυψα τη φωτογραφία. Και βρήκα τη χαρά μου.

Artcore magazine's footer