Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

27.05
2014

Sign Of Life του Christopher Rimmer

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Sign Of Life του Christopher Rimmer)

Δύο έρημες πόλεις φαντάσματα, στην έρημο της Ναμίμπια της Ν.Δ. Αφρικής, αποτελούν ένα απίστευτο σκηνικό για το φωτογραφικό project του βρετανού φωτογράφου Christopher Rimmer με τίτλο “Sign of Life”.

Οι πόλεις Κolmanskop και Elizabeth Bay ιδρύθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα στην περιοχή της σημερινής Ναμίμπια σε μια εποχή που συνέρρεαν χιλιάδες Ευρωπαίοι με σκοπό την εξόρυξη διαμαντιών. Οι δύο πόλεις ήταν τόσο πλούσιες, που είχαν όπερα, καζίνο, αίθουσες χορού, γυμναστήρια και άλλα κτήρια.

Μετά το ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, τα ορυχεία άδειασαν και οι περισσότεροι από τους κατοίκους μετανάστευσαν νοτιότερα, όπου νέα κοιτάσματα διαμαντιών είχαν ανακαλυφθεί. Οι τελευταίοι κάτοικοι έφυγαν από τις δύο πόλεις στις αρχές της δεκαετίας του ‘50, εγκαταλείποντας το μέρος στο έλεος του χρόνου και των δυνατών ανέμων της ερήμου.

Ο Christopher Rimmer, ήδη γνωστός από άλλα projects που έχει ολοκληρώσει στην Αφρικάνική ήπειρο, χρησιμοποίησε το εκπληκτικό αυτό σκηνικό που δημιουργήθηκε σε διάστημα μεγαλύτερο των 50 χρόνων, στη διάρκεια του οποίου οι δύο πόλεις αφέθηκαν στη μανία του ανέμου και της άμμου και δημιούργησε πρωτότυπες και εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες του αποτυπώνουν τους εσωτερικούς χώρους των κτηρίων, με τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά, να έχουν κατακλυστεί από τη συνεχώς κινούμενη άμμο της ερήμου. Το όλο σκηνικό φαντάζει σουρεαλιστικό, σαν να είναι βγαλμένο από πίνακες του Νταλί.

Ο φωτογράφος μεταφέρει στο θεατή μια καταθλιπτική εικόνα των θαμμένων κάτω από την άμμο κτηρίων, φθαρμένων και εγκαταλελειμμένων και ταυτόχρονα μας υπενθυμίζει τη ματαιότητα της ανθρώπινης φιλοδοξίας, μιας και τίποτα δε διαρκεί για πάντα και ο χρόνος είναι πάντα παρών να μας το επιβεβαιώνει.

Το “Sign of Life” αποτελείται από 25 μεγάλης κλίμακας έγχρωμες εκτυπώσεις και το έργο θα παρουσιαστεί στις 29/05/2014 στην Angela Tandori Fine Art Gallery στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Επειδή όμως η Αυστραλία είναι λίγο μακριά, μέσω του Artcore μπορούμε να απολαύσουμε τις πραγματικά εντυπωσιακές εικόνες.

Κείμενα (Πηγές)

designyoutrust.com

Εικόνες (Πηγές)

christopherrimmer.com

εικόνα αρθρογράφου (Νίκος Πρίπορας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νίκος Πρίπορας

Γεια σου αναγνώστη μου. Είμαι ο Νίκος ή ΠΡΙ για τους φίλους. Γραφίστας, φωτογράφος, σύντομα και πολιτισμολόγος. Αγαπώ κάθε είδους τέχνη αλλά πάνω από όλα τη φωτογραφία. Μότο μου η ατάκα του Eisenstaedt : It is more important to click with people than to click the shutter.

Artcore magazine's footer