Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

19.04
2014

Richard Renaldi: Αγγίζοντας Αγνώστους

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Richard Renaldi: Αγγίζοντας Αγνώστους)

Στη σύγχρονη εποχή είναι γεγονός πως έχει χαθεί η επαφή μεταξύ των ανθρώπων. Είμαστε καχύποπτοι ως προς τον διπλανό μας και πολλές φορές ακόμα και προς τους δικούς μας ανθρώπους. Ο φωτογράφος Richard Renaldi με το project Τοuching Strangers «φέρνει» για μερικά λεπτά άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους λίγο πιο κοντά.

Το συγκεκριμένο project αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τη συνέχεια ενός παλαιότερου project του Richard Renaldi με τίτλο “See America by Bus”, το οποίο επικεντρωνόταν σε φωτογραφίες ανθρώπων που περίμεναν το λεωφορείο σε διάφορες τοποθεσίες της Αμερικής.

Τις λήψεις για το “Touching Strangers” τις ξεκίνησε το 2007, ζητώντας από παντελώς ξένους μεταξύ τους ανθρώπους να αλληλεπιδράσουν για λίγα λεπτά και να φωτογραφηθούν μαζί με στόχο να χαλαρώσουν, να ξεφύγουν από την καθημερινή ρουτίνα και να ποζάρουν αγγίζοντας κάποιον που δεν ξέρουν.

Ο φωτογράφος «δημιουργεί» εφήμερες σχέσεις με χρόνο ζωής το απειροελάχιστο διάστημα που χρειάζεται για να βγει μια φωτογραφία. Το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο, παράξενο και γεμάτο συναίσθημα.

Ο Renaldi φέρνει κοντά ανθρώπους από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, έθνη, θρησκείες, ηλικίες και φύλα, καταρρίπτοντας για λίγο τα αόρατα σύνορα που υπάρχουν μεταξύ αυτών των ανθρώπων. Μετά τη φωτογράφιση, ο καθένας ίσως συνεχίσει τον δρόμο του με διαφορετική ψυχολογία και με λιγότερα ταμπού. Αυτή είναι άλλωστε και η ελπίδα του φωτογράφου, να ενώσει ξένους που «λογικά» οι ζωές τους δεν θα διασταυρώνονταν.

O Richard Renaldi γεννήθηκε στο Σικάγο το 1968, έλαβε το BFA στη φωτογραφία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 1990 ενώ τα έργα του παρουσιάζονται σε εκθέσεις και μουσεία σε Αμερική, Ασία και Ευρώπη. Περισσότερα project του φωτογράφου μπορείτε να δείτε στο site του http://www.renaldi.com/

Εικόνες (Πηγές)

  • renaldi.com
εικόνα αρθρογράφου (Νίκος Πρίπορας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νίκος Πρίπορας

Γεια σου αναγνώστη μου. Είμαι ο Νίκος ή ΠΡΙ για τους φίλους. Γραφίστας, φωτογράφος, σύντομα και πολιτισμολόγος. Αγαπώ κάθε είδους τέχνη αλλά πάνω από όλα τη φωτογραφία. Μότο μου η ατάκα του Eisenstaedt : It is more important to click with people than to click the shutter.

Artcore magazine's footer