Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

15.09
2015

Πώς τα πέρασα στις διακοπές μου

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Πώς τα πέρασα στις διακοπές μου)

Θυμάστε στο σχολείο, τέτοια εποχή περίπου, που μας ζητούσαν οι δάσκαλοί μας να γράψουμε έκθεση με τίτλο «Πώς τα πέρασα στις διακοπές μου»; Ο Alfred Eisenstaedt ανέλαβε να απεικονίσει με τις φωτογραφίες του το περιεχόμενο μιας τέτοιας έκθεσης, που αφορούσε το καλοκαίρι δύο αγοριών από τη Λουιζιάνα, το μακρινό 1947.

Ο Alfred Eisenstaedt (1898-1995) μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Γερμανία το 1935. Ήταν ένας από τους πρώτους τέσσερις φωτογράφους που προσελήφθησαν από το περιοδικό LIFE και άφησε πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη φωτογραφικών ιστοριών και εξώφυλλων για το LIFE και όχι μόνο. 

εικόνα άρθρου (Πώς τα πέρασα στις διακοπές μου)

Το καλοκαίρι του 1947, το περιοδικό LIFE αποφάσισε να βοηθήσει δύο αγόρια από τη Λουιζιάνα να προετοιμαστούν για την κλασική σχολική εργασία που αναθέτουν οι δάσκαλοι στους μαθητές τους στο τέλος του καλοκαιριού: «Πώς τα πέρασα στις διακοπές μου». Γι’ αυτό έστειλαν τον Eisenstaedt να καταγράψει με τη μηχανή του τις καλοκαιρινές ασχολίες των δύο παιδιών.

Ο Pres και ο Mac, οι δύο 12χρονοι φίλοι, περνούσαν την περισσότερη ώρα τους κολυμπώντας και παίζοντας. Πέρα από την καλοκαιρινή δουλειά του Pres (μοίρασμα εφημερίδων) και τις καθημερινές ασχολίες, οι μέρες τους ήταν γεμάτες με άφθονες επιλογές για διασκέδαση: οι μπάλες από σανό στη φάρμα του πατέρα του Mac, τα αμπέλια που προσφέρονταν και για αναρρίχηση και το ψάρεμα στο ποτάμι μεταξύ άλλων.

Το καλοκαίρι τελείωσε (θέλουμε δε θέλουμε), τα σχολεία άνοιξαν και το φθινόπωρο είναι πια πολύ κοντά. Είναι μια εποχή μελαγχολίας για τους περισσότερους, που αναπολούν τις ξένοιαστες καλοκαιρινές στιγμές. Οι εικόνες αυτές περικλείουν την ξεχασμένη ξεγνοιασιά των παιδικών μας χρόνων και μας θυμίζουν τι πραγματικά σημαίνει να είσαι παιδί, ειδικά το καλοκαίρι. 

Κείμενα (Πηγές)

  • http://time.com/4003288/summer-vacation-1947
εικόνα αρθρογράφου (Nicki Upstairs)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Nicki Upstairs

Από μικρή μου άρεσε να βλέπω τα σχήματα που έκαναν τα σύννεφα και να φαντάζομαι ολόκληρους κόσμους εκεί πάνω. Το ίδιο και με τα νερά της θάλασσας, τους κόκκους της άμμου, τα φύλλα των δέντρων. Μπορεί να πει κανείς ότι ήμουν πάντα ονειροπόλα. Ή χαζοβιόλα. Ή, γιατί όχι και τα δύο. Κι επειδή κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι στο καλό κοιτάζω, προσπάθησα να τους το πω με λόγια, αλλά τζίφος. Για να το ζωγραφίσω, ούτε λόγος. Μέχρι που ανακάλυψα τη φωτογραφία. Και βρήκα τη χαρά μου.

Artcore magazine's footer