Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

16.06
2014

Οικογενειακές φωτογραφίες

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Οικογενειακές φωτογραφίες)

Ένα πρωτότυπο φωτογραφικό project από το μακρινό 1996 και τον Σουηδό φωτογράφο Ulf Lundin.

Το έργο του Ulf Lundin με τίτλο “Pictures of a family” έχει ως κεντρικό θέμα έναν άνδρα, την οικογένειά του και την καθημερινή τους ζωή. Ο άνδρας είναι παλιός φίλος του φωτογράφου και μάλιστα κάποιος για τον οποίο ο φωτογράφος έτρεφε μεγάλο θαυμασμό.

Η θεματική που έχουν οι φωτογραφίες, προβάλλουν το στοιχείο της παρακολούθησης, δημιουργώντας την αίσθηση, ότι είτε ο άντρας της φωτογραφίας μπορεί να είναι κάποιο σημαντικό πρόσωπο είτε ότι ο φωτογράφος έχει εμμονή με τη ζωή κάποιας οικογένειας, κάτι που φαντάζει τρομακτικό στη σκέψη και μόνο.

Παρόλα αυτά δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο. Ο φωτογραφούμενος έχει δώσει την άδεια στον Ulf Lundin να τον κατασκοπεύει και να τον φωτογραφίζει, με τη διαφορά ότι δεν ξέρει το πότε γίνεται αυτό, πράγμα που κάνει την όλη διαδικασία να έχει ενδιαφέρον.

Ο φωτογράφος χρησιμοποιεί το στυλ των παπαράτσι καταγράφοντας τη ζωή ενός συνηθισμένου και φιλήσυχου πολίτη για πάνω από έναν χρόνο, με πιθανό σκοπό να καταγγείλει την αδιακρισία των περιοδικών που κάνουν το ίδιο με τις ζωές διάσημων ανθρώπων. Πιθανόν όμως το πρότζεκτ του να ήταν απλά μια καλή αφορμή να γίνει κατά κάποιο τρόπο μέλος της οικογένειας, έστω και από απόσταση, ενός άντρα που όπως λέει ο ίδιος πάντα θαύμαζε.

Η πρωτοτυπία του όλου εγχειρήματος και ειδικά γνωρίζοντας για το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει οι δύο άντρες ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η ιδέα, είναι αναμφισβήτητη. Το αισθητικό αποτέλεσμα αφήνεται στην κρίση του καθενός. Το σίγουρο είναι ότι σου προκαλεί το ενδιαφέρον και στην τέχνη τις περισσότερες φορές αυτό είναι το ζητούμενο.

Εικόνες (Πηγές)

  • ulf-lundin.squarespace.com
εικόνα αρθρογράφου (Νίκος Πρίπορας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νίκος Πρίπορας

Γεια σου αναγνώστη μου. Είμαι ο Νίκος ή ΠΡΙ για τους φίλους. Γραφίστας, φωτογράφος, σύντομα και πολιτισμολόγος. Αγαπώ κάθε είδους τέχνη αλλά πάνω από όλα τη φωτογραφία. Μότο μου η ατάκα του Eisenstaedt : It is more important to click with people than to click the shutter.

Artcore magazine's footer