Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

25.09
2015

Οι Νέοι Ορίζοντες μας συστήνουν τον Πλούτωνα

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Οι Νέοι Ορίζοντες μας συστήνουν τον Πλούτωνα)

Οι φωτογραφίες που μόλις έχουν αρχίσει να φτάνουν στη NASA μετά την επιτυχημένη αποστολή του διαστημόπλοιου New Horizons έχουν αφήσει την επιστημονική κοινότητα κατάπληκτη. 

Το διαστημόπλοιο πλησίασε τον Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου 2015 σε απόσταση 80.000 χιλιομέτρων και οι πρώτες φωτογραφίες αρχίζουν να «κατεβαίνουν» μόλις δύο μήνες αργότερα στη Γη. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει έναν ολόκληρο χρόνο, καθώς οι φωτογραφίες που έρχονται από την άλλη άκρη του γαλαξία, έχουν υπερδιπλασιάσει το ποσοστό της ορατής επιφάνειας του Πλούτωνα και η ανάλυσή τους πλησιάζει τα 400 μέτρα ανά πίξελ! 

Αποκαλύπτονται νέα συναρπαστικά χαρακτηριστικά, όπως πιθανές αμμοθίνες, ροές από παγωμένο άζωτο, καθώς και δίκτυα κοιλάδων, τα οποία έχουν λαξευτεί από υλικά που διαχέονται στην επιφάνεια του Πλούτωνα. Πολλές περιοχές εμφανίζουν χαοτικά τοποθετημένα βουνά που θυμίζουν την ταραγμένη επιφάνεια του παγωμένου φεγγαριού του Δία, Europa. 

Αν ένας καλλιτέχνης είχε ζωγραφίσει τον Πλούτωνα πριν την πτήση του 'New Horizons', θα είχα θεωρήσει τον πίνακα υπερβολικό, αλλά αποδείχτηκε πως είναι ακριβώς αυτό.

― Alan Stern, επιστημονικός υπεύθυνος του New Horizons

Κείμενα (Πηγές)

  • http://www.nasa.gov/feature/new-pluto-images-from-nasa-s-new-horizons-it-s-complicated
  • http://pluto.jhuapl.edu/Multimedia/Science-Photos/view.php?gallery_id=2
εικόνα αρθρογράφου (Άννα Πριγκιπάκη)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Άννα Πριγκιπάκη

Γεννήθηκε ένα κυριακάτικο μεσημέρι του Μαΐου στην Αλεξάνδρεια, πέρασε τα παιδικά της χρόνια ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα και τώρα ζει μόνιμα σε όλον τον κόσμο μέσα από τα ταξίδια που της προσφέρει ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου, γιατί κανείς δεν μπορεί να ζήσει τόσο ώστε να επισκεφτεί όλες τις γωνιές της γης. Αγαπάει τη φωτογραφία, τη δημιουργία επεξεργασμένων εικόνων, το θερινό σινεμά και τις καλοκαιρινές ξαπλώστρες τα δροσερά βράδια του Σεπτέμβρη.

Artcore magazine's footer