Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

11.02
2015

Οι μοναχικές αναζητήσεις του Hossein Zare

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Οι μοναχικές αναζητήσεις του Hossein Zare)

Στις εικόνες του, ο Ιρανός Hossein Zare, πλάθει έναν κόσμο βγαλμένο από κάποιο όνειρο. Μέσα σε αυτόν, μια ανθρώπινη φιγούρα, μόνη, βρίσκεται σε μια αναζήτηση που δε φαίνεται να έχει τέλος.

Ο Hossein Zare μας συστήνεται ως ένας αυτοδίδακτος φωτογράφος από το Ιράν, γεννημένος το 1992. Ο ίδιος προσδιορίζει το στυλ του ως “creative, conceptual & minimal”. Η δουλειά του έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις και έχει φιλοξενηθεί σε πλήθος σχετικών ιστοσελίδων. 

Συνδυάζοντας την ψηφιακή φωτογραφία με τις δυνατότητες εργαλείων όπως το photoshop, ο Hossein, δημιουργεί εικόνες όπου κυριαρχούν σουρεαλιστικά τοπία με την παρουσία ενός, συνήθως μόνου, ανθρώπου. Σε έναν κόσμο που θυμίζει αυτόν των ονείρων, μια μοναχική φιγούρα φαίνεται σαν κάτι να αναζητά μέσα στα επαναλαμβανόμενα μοτίβα, τις αναποδογυρισμένες θάλασσες, τις ατελείωτες σκάλες, τα αχανή και γυμνά τοπία.

Τα μοναχικά δέντρα, οι δρόμοι, ο ταξιδευτής άνθρωπος, πρωταγωνιστούν σε μια σειρά ασπρόμαυρων εικόνων, απογυμνωμένων από κάθε λεπτομέρεια, ώστε να εστιάζουν σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία για τον καλλιτέχνη. Εικόνες με έντονο το στοιχείο της αναζήτησης και της μοναξιάς, που διακατέχονται όμως ταυτόχρονα από μια αίσθηση απόκοσμης ηρεμίας.

 

Κείμενα (Πηγές)

  • http://hosseinzare.com/
εικόνα αρθρογράφου (Nicki Upstairs)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Nicki Upstairs

Από μικρή μου άρεσε να βλέπω τα σχήματα που έκαναν τα σύννεφα και να φαντάζομαι ολόκληρους κόσμους εκεί πάνω. Το ίδιο και με τα νερά της θάλασσας, τους κόκκους της άμμου, τα φύλλα των δέντρων. Μπορεί να πει κανείς ότι ήμουν πάντα ονειροπόλα. Ή χαζοβιόλα. Ή, γιατί όχι και τα δύο. Κι επειδή κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι στο καλό κοιτάζω, προσπάθησα να τους το πω με λόγια, αλλά τζίφος. Για να το ζωγραφίσω, ούτε λόγος. Μέχρι που ανακάλυψα τη φωτογραφία. Και βρήκα τη χαρά μου.

Artcore magazine's footer