Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

03.07
2017

Ο μοναχικός άνθρωπος, του Nicky Hamilton

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Ο μοναχικός άνθρωπος, του Nicky Hamilton)

Ο Βρετανός Nicky Hamilton είναι φωτογράφος και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής στη διαφημιστική εταιρία M and C Saatchi. Η τεχνική του είναι άκρως κινηματογραφική, καθώς ο ίδιος σχεδιάζει και χτίζει μόνος του λεπτομερή σκηνικά για να δημιουργήσει εικόνες εξαιρετικής λεπτομέρειας και αφήγησης. Η δουλειά του εξερευνά τη συναισθηματική κατάσταση των χαρακτήρων του παίζοντας με συμβολισμούς, προκειμένου να δημιουργήσει μια υποβλητική ατμόσφαιρα. 

Κάθε μία από τις φωτογραφίες της σειράς “The Lonely Man” χρειάστηκε -κατά μέσο όρο- τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί έτσι ώστε ο φωτογράφος να περάσει από το σκίτσο, στο χτίσιμο, στο φωτισμό, μέχρι την τελική λήψη.

Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν την ιστορία του πατέρα του, ο οποίος αφού έχασε τη δουλειά του, στράφηκε στην παρανομία και στη συνέχεια στα ναρκωτικά, μέχρι που έφτασε στο σημείο να πάρει μια μέρα τηλέφωνο τον γιο του και να του ζητήσει βοήθεια για να μην αυτοκτονήσει. Ο Nicky ήθελε να παρουσιάσει την ιστορία αυτή, αλλά με έναν τρόπο που να «επιβραδύνει» τη διαδικασία, καθώς θεωρεί ότι ο κόσμος της φωτογραφίας κινείται πολύ γρήγορα. Στόχος του ήταν να δουλέψει, όπως δουλεύει ένας ζωγράφος τον καμβά του, δημιουργώντας από την αρχή τη φωτογραφία και όχι βρίσκοντας έτοιμο το σκηνικό στο περιβάλλον. 

Δουλεύει κυρίως μόνος, ξεκινώντας από την ιδέα που γίνεται σκίτσο. Το σκίτσο μετατρέπεται σε ένα τρισδιάστατο γραφικό, όπου ο καλλιτέχνης έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τον φωτισμό και τη χρωματική παλέτα. Στη συνέχεια χτίζει, επιπλώνει και διακοσμεί το σκηνικό του. Έπειτα, δημιουργεί τον κατάλληλο φωτισμό και κάνει τις λήψεις του με μια Hasselblad μεσαίου φορμά (κάποιες φορές, πολλές λήψεις συνδυάζονται για το τελικό αποτέλεσμα). Τέλος, αφιερώνει μεγάλο χρονικό διάστημα στην επεξεργασία των φωτογραφιών.

Κείμενα (Πηγές)

  • http://www.nickyhamilton.com
  • https://fstoppers.com/
εικόνα αρθρογράφου (Nicki Upstairs)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Nicki Upstairs

Από μικρή μου άρεσε να βλέπω τα σχήματα που έκαναν τα σύννεφα και να φαντάζομαι ολόκληρους κόσμους εκεί πάνω. Το ίδιο και με τα νερά της θάλασσας, τους κόκκους της άμμου, τα φύλλα των δέντρων. Μπορεί να πει κανείς ότι ήμουν πάντα ονειροπόλα. Ή χαζοβιόλα. Ή, γιατί όχι και τα δύο. Κι επειδή κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι στο καλό κοιτάζω, προσπάθησα να τους το πω με λόγια, αλλά τζίφος. Για να το ζωγραφίσω, ούτε λόγος. Μέχρι που ανακάλυψα τη φωτογραφία. Και βρήκα τη χαρά μου.

Artcore magazine's footer