Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

13.05
2016

Ο εκκεντρικός κύριος Rodney Smith

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Ο εκκεντρικός κύριος Rodney Smith)

Ο Rodney Smith είναι ένας σεμνός άντρας με εκλεκτικές ευαισθησίες. Μπορεί να φοράει μια χαλαρά δεμένη γραβάτα μέσα από το πουκάμισό του χωρίς να δείχνει ξιπασμένος. Αυτοανακηρύσσεται ως χαμηλόφωνα αισιόδοξος. Θεωρεί πως ο μοντερνισμός πήρε λάθος στροφή, τη λάθος στιγμή.

Φοίτησε στο Yale. Θεωρεί πως ο Freud του έσωσε τη ζωή. Ζει σε ένα ξύλινο σπίτι στο Sneden's Landing, αρκετά κοντά στο Manhattan, σε περίπτωση που χρειαστεί να παρευρεθεί σε απροσδόκητο γεύμα με κάποιον εκδότη, αλλά αρκετά μακρυά, έτσι ώστε να κατευνάζεται η απέχθειά του για τη μεγάλη πόλη. 

Αγαπάει το χαρτί, τα βιβλία και όλα τα έντυπα. Βρίσκεται σε διαρκή πάλη με τις Μεγάλες Ιδέες κι αναφέρεται στον Ludwig Wittgenstein και στον Πλάτωνα σα να τους συνάντησε χθες. Είναι απλός, ποτέ όμως ενδεής, περήφανος και χαμηλών τόνων, τελειομανής και εργασιομανής, αγχώδης και νευρωτικός. Δεν σταματάει να δουλεύει πάνω σε κάτι, ώσπου να νιώσει πως δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερα.

Είναι ξεκάθαρα «αναλογικός» τύπος, αφού φωτογραφίζει μόνο με φιλμ. Δεν χρησιμοποιεί ποτέ ειδικά εφέ και γνωρίζει τον σκοτεινό θάλαμο όπως την παλάμη του χεριού του. Τα έργα του μοιάζουν να είναι μιας άλλης εποχής. Δημιουργεί κόσμους που κυριαρχεί η δική του λογική. Είναι της παλιάς σχολής, με μια παραλλαγή. Ένας φωτογράφος τοπίου, που τοποθετεί ανθρώπους σε τοπία. Ένας ρεαλιστής που βάζει τα όνειρα στο χαρτί. Ένας άντρας, ο οποίος είναι ευγενικός, γενναιόδωρος κι έχει χιούμορ. 

Ένας άντρας που έχει μια σπουδαία γυναίκα, μια πολυαγαπημένη κόρη, έναν επιτυχημένο γιο, ο οποίος τον έκανε περήφανο παππού. Ένας σκεπτόμενος άνθρωπος που παρατηρεί τον κόσμο με έναν τρόπο που θα καταστεί φανερός σε σένα ή σε μένα μόνο μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας του.

Επισκεφτείτε την Προσωπική Ιστοσελίδα του.

Κείμενα (Πηγές)

  • Από το βιογραφικό σημείωμα του Rodney Smith
εικόνα αρθρογράφου (Άννα Πριγκιπάκη)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Άννα Πριγκιπάκη

Γεννήθηκε ένα κυριακάτικο μεσημέρι του Μαΐου στην Αλεξάνδρεια, πέρασε τα παιδικά της χρόνια ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα και τώρα ζει μόνιμα σε όλον τον κόσμο μέσα από τα ταξίδια που της προσφέρει ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου, γιατί κανείς δεν μπορεί να ζήσει τόσο ώστε να επισκεφτεί όλες τις γωνιές της γης. Αγαπάει τη φωτογραφία, τη δημιουργία επεξεργασμένων εικόνων, το θερινό σινεμά και τις καλοκαιρινές ξαπλώστρες τα δροσερά βράδια του Σεπτέμβρη.

Artcore magazine's footer