Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

02.04
2014

Ο ασυνήθιστα συνηθισμένος Martin Parr

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Ο ασυνήθιστα συνηθισμένος Martin Parr)

O Martin Parr είναι ένα σύγχρονος χρονικογράφος και ένας από τους καλύτερους φωτογράφους δρόμου. Μέσα από τις φωτογραφίες του μπορείς να δεις τον κόσμο με μια διαφορετική οπτική που θα την περιέγραφα ως μοναδική, εντυπωσιακή και πολύχρωμη.

Οι φωτογραφίες του δείχνουν να έχουν μία δόση υπερβολής με την πρώτη ματιά. Ανάμεσα στα στοιχεία που τις χαρακτηρίζουν, ξεχωρίζουμε τα έντονα χρώματα, την ασυνήθιστη προοπτική, ενώ μία διάθεση χιούμορ γίνεται αισθητή στις περισσότερες εικόνες του.

Η βασική θεματολογία του καταγράφει στιγμές ξεγνοιασιάς και ελεύθερου χρόνου των ανθρώπων και προβάλλει εικόνες που αναφέρονται στην υπερκατανάλωση των δυτικών κοινωνιών και τους τρόπους επικοινωνίας. Τα θέματά του μπορεί να μας είναι οικεία, αλλά τα παρουσιάζει με έναν διαφορετικό τρόπο. Συνθέτει ουσιαστικά μια δική του, πολύ πιο ενδιαφέρουσα εικόνα για την κοινωνία.

Ο Martin Parr χρησιμοποιεί το ίδιο υλικό φωτογραφιών τόσο για εκθέσεις και βιβλία τέχνης όσο και για διαφημιστικούς και δημοσιογραφικούς λόγους «γκρεμίζοντας» έτσι τον τοίχο ανάμεσα στα διαφορετικά είδη φωτογραφίας. Το στυλ του και ο τρόπος που διαχειρίζεται το έργο του αποτελεί έμπνευση για τις νεότερες γενιές φωτογράφων.

Οι φωτογραφίες του είναι τόσο χαρακτηριστικές που αναμφίβολα ξεχωρίζουν. Σε κάποια από τις αμέτρητες σκηνές που έχει φωτογραφίσει, μπορεί κανείς να «εντοπίσει» τον εαυτό του και με το χιούμορ που αποπνέουν, δεν μπορείς παρά να γελάσεις.

Μερικά από τα διδάγματα που μπορεί να αποκομίσει ένας νέος φωτογράφος από το έργο του Parr είναι ο τρόπος να μάθει να σκέφτεται έξω από το «κουτί», να εστιάζει στο σύνολο μιας σκηνής και όχι σε κάτι μεμονωμένο, να διακρίνει κάτι ασυνήθιστο σε κάτι συνηθισμένο και σίγουρα να πειραματίζεται συνεχώς.

Κείμενα (Πηγές)

  • martinparr.com
  • erickimphotography.com

Εικόνες (Πηγές)

  • Google images
εικόνα αρθρογράφου (Νίκος Πρίπορας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νίκος Πρίπορας

Γεια σου αναγνώστη μου. Είμαι ο Νίκος ή ΠΡΙ για τους φίλους. Γραφίστας, φωτογράφος, σύντομα και πολιτισμολόγος. Αγαπώ κάθε είδους τέχνη αλλά πάνω από όλα τη φωτογραφία. Μότο μου η ατάκα του Eisenstaedt : It is more important to click with people than to click the shutter.

Artcore magazine's footer