Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

18.01
2014

Nayeem Kalam: Ο φωτογράφος από το Μπανγκλαντές

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Nayeem Kalam: Ο φωτογράφος από το Μπανγκλαντές)

Άνθρωποι με φοβερή δύναμη ψυχής, διαφορετικές ιστορίες πίσω από κάθε πρόσωπο και συναισθήματα που σε πλημμυρίζουν...

Ο Nayeem Kalam, όπως περιγράφει τον εαυτό του στο Flickr, δεν θεωρεί τον εαυτό του φωτογράφο. Δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ μάθημα φωτογραφίας και δεν έχει διαβάσει, ούτε κρατήσει στα χέρια του κανένα βιβλίο φωτογραφίας.

Προέρχεται από μία οικογένεια όπου το ενδιαφέρον του για την τέχνη της φωτογραφίας θεωρείται ταμπού και χάσιμο χρόνου. Έτσι για τον ίδιο η ενασχόλησή του με τη φωτογραφία αποτελεί ένα θαύμα αλλά και μια απόδειξη ότι, αν έχεις όρεξη, θέληση και αγάπη για κάτι, μπορείς να επιτύχεις τους στόχους σου, έστω και αν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τους οικείους σου και δεν σου προσφέρθηκε ποτέ η ευκαιρία να «μελετήσεις» το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει με εκπαιδευτικά μέσα.

Η φωτογραφία έχει δώσει νόημα στη ζωή του, τον βοήθησε να χτίσει ένα νέο είδος προσωπικής «ταυτότητας», να γνωρίσει πολύ κόσμο και να αποκτήσει φίλους και εχθρούς.

Η δουλειά του είναι κυρίως ανθρωποκεντρική. Επικεντρώνεται κυρίως στην ζωή των ανθρώπων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, αφού και ο ίδιος είναι μέλος τους. Η επιβίωση και η ζωή των ανθρώπων στους δρόμους αποτελεί βασική θεματική της δουλειάς του και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Nayeem Kalam δεν χρησιμοποίει φακούς με ζουμ, ούτε φλας. Αν και του αρέσει το ασπρόμαυρο, κυρίως τραβάει έγχρωμες φωτογραφίες. Δεν γνωρίζει και δεν προσπάθησε ποτέ να χρησιμοποιήσει το Photoshop. Επίσης δεν προχωράει σε κανενός είδους επεξεργασίας των εικόνων του, καθώς όπως λέει είναι αρκετά διάσημος για την τεμπελιά του.

Ας αφήσουμε όμως το έργο του «να μιλήσει εκ μέρους του»...

 

Περισσότερη δουλειά του μπορείτε να δείτε στο flickr http://www.flickr.com/photos/nayeem_kalam/

Κείμενα (Πηγές)

  • 121 clicks
  • Flickr

Εικόνες (Πηγές)

  • Flickr
εικόνα αρθρογράφου (Νίκος Πρίπορας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νίκος Πρίπορας

Γεια σου αναγνώστη μου. Είμαι ο Νίκος ή ΠΡΙ για τους φίλους. Γραφίστας, φωτογράφος, σύντομα και πολιτισμολόγος. Αγαπώ κάθε είδους τέχνη αλλά πάνω από όλα τη φωτογραφία. Μότο μου η ατάκα του Eisenstaedt : It is more important to click with people than to click the shutter.

Artcore magazine's footer