Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

16.03
2014

Modern Farm - Family

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Modern Farm - Family)

O Αμερικανός φωτογράφος Rob MacInnis δημιουργεί μια σειρά πρωτότυπων πορτραίτων με πρωταγωνιστές την αγελάδα, την κατσίκα και τη γαλοπούλα.

Ο Rob Maclnnis ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Σπούδασε σκηνοθεσία στο New York Film Academy, ενώ έχει λάβει και προεδρική υποτροφία για το Rhode Island School of Design στο οποίο έκανε και το μεταπτυχιακό του.

Χρησιμοποιώντας μια κάμερα Hasselblad μεσαίου φορμά, ο Μaclnnis τράβηξε τα πορτραίτα των ζώων μιας φάρμας στη Νέα Σκωτία των ΗΠΑ.

Όταν ξεκίνησε να φωτογραφίζει τα ζώα, στο μυαλό του είχε τις φωτογραφίες της Αnnie Leibovitz στο Vanity Fair. Ο Maclnnis φωτογραφίζει τα ζώα σαν να είναι ανθρώπινα μοντέλα περιοδικών μόδας. Σκοπός του είναι ένας παραλληλισμός ανάμεσα στα ζώα εκτροφής, τα οποία ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται με απώτερο σκοπό την κατανάλωσή τους και τα μοντέλα τα οποία καταναλώνονται αντίστοιχα ως άλλα «προϊόντα» από τον χώρο της μόδας.

Ο ίδιος πειραματίζεται με διάφορα είδη φωτογραφίας όπως μόδας, οικογενειακών πορτραίτων κ.α. πάντα όμως με πρωταγωνιστές ζώα φάρμας, αναζητώντας ενδεχομένως τον τρόπο με τον οποίο μια φωτογραφία θα μπορούσε να αναπαραστήσει μια πραγματικότητα.

Θα μπορούσαμε βεβαίως να αναφέρουμε ότι οι φωτογραφίες του μας θυμίζουν το βιβλίο «Η Φάρμα των ζώων» του Τζ. Όργουελ. Στο μυθιστόρημα αυτό τα ζώα μιας φάρμας, μην αντέχοντας την σκληρή αντιμετώπιση του ανθρώπου-αφέντη, επαναστατούν, κάτι που ουσιαστικά θέλει να περάσει ως μήνυμα και ο Maclnnis μέσα από το έργο του κριτικάροντας τον κόσμο της βιομηχανίας της μόδας και του καταναλωτισμού.

Η δουλειά του έχει δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά όπως το Enroute, το Eye Weekly, το The Globe and Mail και το The New York Times, ενώ έχει παρουσιάσει έργα του σε διάφορες εκθέσεις ανά τον κόσμο καθώς και στο Fashion Tv.

Κείμενα (Πηγές)

  • amusingplanet.com
  • robmacinnis.com

Εικόνες (Πηγές)

  • amusingplanet.com
  • weezbo.com
εικόνα αρθρογράφου (Νίκος Πρίπορας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νίκος Πρίπορας

Γεια σου αναγνώστη μου. Είμαι ο Νίκος ή ΠΡΙ για τους φίλους. Γραφίστας, φωτογράφος, σύντομα και πολιτισμολόγος. Αγαπώ κάθε είδους τέχνη αλλά πάνω από όλα τη φωτογραφία. Μότο μου η ατάκα του Eisenstaedt : It is more important to click with people than to click the shutter.

Artcore magazine's footer