Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

03.02
2013

Μade in Japan του Πέτρου Πουλόπουλου

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Μade in Japan του Πέτρου Πουλόπουλου)

O Πέτρος Πουλόπουλος επηρεασμένος από φωτογράφους όπως οι Garry Winogrand, Robert Doisneau και Josef Sudek, περιπλανιέται στους δρόμους μεγαλουπόλεων, συλλέγοντας καθημερινές εικόνες που φανερώνουν παρασκηνιακές στιγμές μίας σύγχρονης κοινωνίας.

Το project του με τίτλο «Made in Japan» που παρουσιάστηκε σε διάφορες εκθέσεις στην Αθήνα, αποτελείται από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο πρόσφατο ταξίδι του Πέτρου στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, την Ιαπωνία.

Ο Πέτρος δεν επιλέγει την «παραδοσιακή» τακτική που ακολουθούν οι φωτογράφοι ταξιδίου. Δεν μας παρουσιάζει εικόνες που προβάλλουν τον εθνικό χαρακτήρα του τόπου, αλλά φωτογραφίες που ακροβατούν στα όρια μεταξύ δυτικού και ανατολικού πολιτισμού, παγκόσμιου και εθνικιστικού χαρακτήρα. Οι φωτογραφίες του Πέτρου ξεχωρίζουν επειδή στις περισσότερες των περιπτώσεων, επικεντρώνονται ελάχιστα έως καθόλου στα στοιχεία που εκφράζουν την κουλτούρα του εκάστοτε τόπου. Τα παρακάτω έργα του προβάλλουν τις αντιθέσεις της σύγχρονης Ιαπωνίας και της πρωτεύουσας της, το Τόκυο, θυμίζοντας σε πολλούς κινηματογραφικά καρέ από την ταινία «Χαμένοι στη μετάφραση» της Σοφία Κόπολα.

Αναμφίβολα ο Πέτρος Πουλόπουλος είναι ένας φωτογράφος με ξεχωριστό στυλ στη δουλειά του, εκπλήσσοντας ευχάριστα το θεατή. Περισσότερες φωτογραφίες από τον Πέτρο Πουλόπουλο μπορείτε να δείτε στη σελίδα του στο Facebook.

εικόνα αρθρογράφου (Νίκος Πρίπορας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νίκος Πρίπορας

Γεια σου αναγνώστη μου. Είμαι ο Νίκος ή ΠΡΙ για τους φίλους. Γραφίστας, φωτογράφος, σύντομα και πολιτισμολόγος. Αγαπώ κάθε είδους τέχνη αλλά πάνω από όλα τη φωτογραφία. Μότο μου η ατάκα του Eisenstaedt : It is more important to click with people than to click the shutter.

Artcore magazine's footer