Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

29.06
2015

In2White ή πώς να κατακτήσεις το ρεκόρ της μεγαλύτερης φωτογραφίας στον κόσμο

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (In2White ή πώς να κατακτήσεις το ρεκόρ της μεγαλύτερης φωτογραφίας στον κόσμο)

Η στέγη της Ευρώπης θεωρείται το Λευκό Βουνό ή, όπως είναι πιο γνωστό, το Mont Blanc. Αυτή τη μεγαλοπρέπεια επιχείρησε να αποτυπώσει με ειδικό εξοπλισμό μια ομάδα παθιασμένων κι ονειροπόλων φωτογράφων. Μετά από μια αποστολή δύο εβδομάδων σε υψόμετρο 3500 μέτρων, στους -10°C και πεζοπορία μίας ώρας στον παγετώνα, η ομάδα συγκέντρωσε 70.000 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης συνολικού όγκου 46 terabytes. 

Το αποτέλεσμα της συναρμολόγησης είναι η μεγαλύτερη φωτογραφία στον κόσμο αυτή τη στιγμή, αγγίζοντας το ιλιγγιώδες μέγεθος των 365 Gigapixels. 

Η συναρμολόγηση διήρκεσε δύο μήνες και παρά το τεράστιο μέγεθός της, η φόρτωση στον υπολογιστή δεν καθυστερεί, χάρη στην τεχνολογία του προβολέα εικόνων OpenSeadragon, η οποία διασπά την τελική εικόνα σε χιλιάδες μικροσκοπικά κομμάτια, στέλνοντας στον θεατή μόνο αυτά που συνθέτουν την περιοχή που τον ενδιαφέρει περισσότερο. 

Πόσο γιγάντια είναι λοιπόν αυτή η φωτογραφία; Αυτό θα το συνειδητοποιήσει κάποιος, αν επιχειρήσει να αποθηκεύσει τη φωτογραφία στον υπολογιστή του, οπότε και θα διαπιστώσει πως θα χρειαστεί άπειρες ώρες, ίσως και μέρες.

Κείμενα (Πηγές)

  • http://www.in2white.com/
εικόνα αρθρογράφου (Άννα Πριγκιπάκη)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Άννα Πριγκιπάκη

Γεννήθηκε ένα κυριακάτικο μεσημέρι του Μαΐου στην Αλεξάνδρεια, πέρασε τα παιδικά της χρόνια ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα και τώρα ζει μόνιμα σε όλον τον κόσμο μέσα από τα ταξίδια που της προσφέρει ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου, γιατί κανείς δεν μπορεί να ζήσει τόσο ώστε να επισκεφτεί όλες τις γωνιές της γης. Αγαπάει τη φωτογραφία, τη δημιουργία επεξεργασμένων εικόνων, το θερινό σινεμά και τις καλοκαιρινές ξαπλώστρες τα δροσερά βράδια του Σεπτέμβρη.

Artcore magazine's footer