Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

26.11
2014

Η σουρεαλιστική πλευρά της υψηλής μόδας

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Η σουρεαλιστική πλευρά της υψηλής μόδας)

Βυθισμένες σε έναν ονειρικό, λαμπερό κόσμο, οι εικόνες της Miss Aniela μας προσφέρουν σουρεαλιστικές εκπλήξεις: άγρια ζώα καταλαμβάνουν κάστρα, κορδέλες μεταμορφώνονται σε πουλιά και κομψά φορέματα αιμορραγούν στον ωκεανό. 

Aniela είναι το μεσαίο όνομα της πολωνικής καταγωγής φωτογράφου Natalie Dybisz, η οποία με έδρα της το Λονδίνο, έχει εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες φωτογράφους μόδας στον κόσμο.

εικόνα άρθρου (Η σουρεαλιστική πλευρά της υψηλής μόδας)

Έχοντας κάνει το ξεκίνημά της με αυτοπορτραίτα που την έκαναν σε σύντομο χρονικό διάστημα celebrity του flickr, η Miss Aniela- κατά κόσμον Natalie - έχει πια δημιουργήσει δική της εταιρία μαζί με τον σύντροφό της. Μαζί οργανώνουν και υλοποιούν workshops φωτογραφίας μόδας ανά τον κόσμο, με τον τίτλο “The Fashion Shoot Experience”, ενώ παράλληλα αναλαμβάνουν φωτογραφίσεις για πελάτες όπως η Nikon και η HTC. 

Τα τελευταία χρόνια η Natalie έχει επικεντρωθεί σε μια σειρά φωτογραφιών με τον τίτλο “Surreal Fashion”, όπου η μόδα συναντά την καλλιτεχνική φωτογραφία, η ομορφιά συναντά τον παραλογισμό και η υψηλή ραπτική συναντά το χάος. 

Οι εικόνες έχουν τραβηχτεί σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο. Από γαλλικά κάστρα μέχρι επαύλεις στο Λος Άντζελες και από κλασσικά σπίτια της αγγλικής επαρχίας μέχρι κιτς διαμερίσματα του Λονδίνου. 

Πολλές από τις εικόνες τις σειράς, δανείζονται κομμάτια από έργα τέχνης Ολλανδών ζωγράφων. Τοπία και νεκρά φύση αποτελούν την πηγή από όπου ξεπηδούν ζώα, πουλιά, θάλασσες, καράβια, δημιουργώντας μια παιχνιδιάρικη αλληλεπίδραση μεταξύ του παλιού και του νέου. Σε άλλες εικόνες έχουν χρησιμοποιηθεί σύγχρονες φωτογραφίες τοπίων, φωτιάς και μουσειακών εκθεμάτων. 

Κείμενα (Πηγές)

  • http://www.missaniela.com/
  • http://www.surrealfashion.co.uk/
εικόνα αρθρογράφου (Nicki Upstairs)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Nicki Upstairs

Από μικρή μου άρεσε να βλέπω τα σχήματα που έκαναν τα σύννεφα και να φαντάζομαι ολόκληρους κόσμους εκεί πάνω. Το ίδιο και με τα νερά της θάλασσας, τους κόκκους της άμμου, τα φύλλα των δέντρων. Μπορεί να πει κανείς ότι ήμουν πάντα ονειροπόλα. Ή χαζοβιόλα. Ή, γιατί όχι και τα δύο. Κι επειδή κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι στο καλό κοιτάζω, προσπάθησα να τους το πω με λόγια, αλλά τζίφος. Για να το ζωγραφίσω, ούτε λόγος. Μέχρι που ανακάλυψα τη φωτογραφία. Και βρήκα τη χαρά μου.

Artcore magazine's footer