Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

02.02
2014

H τελευταία ανάσα του Τσερνόμπιλ από την Diana Markosian

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (H τελευταία ανάσα του Τσερνόμπιλ από την Diana Markosian)

Η φωτογράφος Diana Markosian φωτογραφίζει «την τελευταία ανάσα του Τσερνόμπιλ» σε ένα σκηνικό θανάτου και θλίψης.

Το 1986 στο Τσερνόμπιλ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και σημερινής Ουκρανίας συνέβη το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία. Ο αντιδραστήρας Νο 4 του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας της περιοχής εξερράγη με ανυπολόγιστες συνέπειες που επηρεάζουν ακόμα και σήμερα τη ζωή των ανθρώπων τόσο στην Ουκρανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι κάτοικοι του Τσερνόμπιλ και αυτοί των γύρω περιοχών αμέσως μετά το ατύχημα εγκατέλειψαν την περιοχή για πάντα αφού τα ποσοστά ραδιενέργειας ήταν και είναι τρομερά υψηλά. Παρόλαυτα οι κάτοικοι του χωριού Radkova που βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ. από το εργοστάσιο αρνήθηκαν να φύγουν.

Η φωτογράφος Diana Markosian, που έχει ταξιδέψει και φωτογραφίσει μέρη όπως ο βόρειος Καύκασος, τα βουνά της Ρωσίας, ο αρχαίος «Δρόμος του Μεταξιού» και το Αφγανιστάν, επισκέφτηκε το μέρος που λίγοι άνθρωποι τολμούν να το κάνουν 27 χρόνια μετά.

Εκεί βρήκε τους τελευταίους κάτοικους του χωριού: ένα ζευγάρι 70 ετών, τον Mikhail και τη Lida Masanovitz που επέλεξαν να ζήσουν μόνοι τους μέσα στην ερημιά. Όπως της είπαν δεν σκέφτηκαν πότε να εγκαταλείψουν το χωριό, αν και βρίσκεται σε ζώνη που θεωρείται ακατάλληλη για να ζει κανείς.

Η Markosian φωτογράφισε το ζευγάρι στις καθημερινές του στιγμές καθώς και το χωριό φάντασμα σε μια ατμόσφαιρα θλίψης, «κενής από ανθρώπινη ενέργεια». Το ζευγάρι των γερόντων αποτελεί πλέον «την τελευταία ανάσα ζωής» σε έναν έρημο και εγκαταλελειμμένο τόπο. Παράλληλα όμως η φωτογράφος μεταφέρει και ένα μήνυμα ελπίδας αποτυπώνοντας την αγάπη του ζευγαριού που άντεξε τόσο χρόνια σε έναν τόσο αφιλόξενο τόπο.

Κείμενα (Πηγές)

  • http://www.dianamarkosian.com
εικόνα αρθρογράφου (Νίκος Πρίπορας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νίκος Πρίπορας

Γεια σου αναγνώστη μου. Είμαι ο Νίκος ή ΠΡΙ για τους φίλους. Γραφίστας, φωτογράφος, σύντομα και πολιτισμολόγος. Αγαπώ κάθε είδους τέχνη αλλά πάνω από όλα τη φωτογραφία. Μότο μου η ατάκα του Eisenstaedt : It is more important to click with people than to click the shutter.

Artcore magazine's footer