Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

12.09
2014

H γοητεία της εγκατάλειψης

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (H γοητεία της εγκατάλειψης)

Ριψοκίνδυνοι φωτογράφοι εξερευνούν κτίρια και άλλα μέρη, τα οποία για το ευρύ κοινό είναι απροσπέλαστα. Εγκαταλελειμμένα λούνα παρκ, εργοστάσια, αχρησιμοποίητα δημόσια κτίρια, ακόμα και επαύλεις που οι ιδιοκτήτες τους άφησαν για άγνωστους λόγους, παραδίδονται άνευ όρων στο φακό των εξερευνητών τους και μας παρουσιάζονται με όλη τη μαγεία και την ομορφιά τους.

Φαντάσου να μπορούσες να πας σε μέρη που είναι κρυμμένα από τον κόσμο. Να ανακάλυπτες μέρη ξεχασμένα, γεμάτα μυστικά και θησαυρούς από το παρελθόν. Έναν κόσμο αφημένο σε κάποια άλλη εποχή. Αυτό κάνουν οι λεγόμενοι urban explorers. Οι ριψοκίνδυνοι αυτοί εξερευνητές τρυπώνουν εκεί που κανείς άλλος δεν πάει, με σκοπό να ανακαλύψουν τι κρύβεται μέσα στα κτίρια που οι άνθρωποι αποφασίζουν για κάποιο λόγο να εγκαταλείψουν. 

Τα μέρη που συχνάζουν ποικίλλουν, από απλά σπίτια μέχρι πρώην κυβερνητικά κτίρια, ακόμα και πολυτελή κάστρα γεμάτα πανάκριβα έπιπλα. Τα περισσότερα είναι μέρη που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ενοίκους τους και έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου. 

Αρχή τους είναι ο απόλυτος σεβασμός στο κάθε μέρος που εξερευνούν. Προσπαθούν πάντα να βρουν έναν τρόπο εισόδου χωρίς να προξενήσουν ζημιές και ποτέ, μα ποτέ δεν επεμβαίνουν στο εσωτερικό των κτιρίων, ούτε φυσικά κρατάνε κάποιο «σουβενίρ» από την επίσκεψή τους, ακόμα κι όταν ανακαλύπτουν ανεκτίμητους θησαυρούς. Η εμπειρία της εξερεύνησης ενός τέτοιου μέρους είναι κάτι σαν ιεροτελεστία γι’ αυτούς, γι’ αυτό και προσπαθούν να δώσουν και σε άλλους εξερευνητές την ευκαιρία να θαυμάσουν το «εύρημα» με τον ίδιο τρόπο. 

Οι περισσότεροι εξερευνητές δεν αποκαλύπτουν στο ευρύ κοινό πού βρίσκονται τα μέρη που απεικονίζονται στις φωτογραφίες τους, προκειμένου να τα διαφυλάξουν. Υπάρχουν βέβαια ιστοσελίδες που παρέχουν λίστες με μέρη προς εξερεύνηση, αλλά τα «καλά» μέρη παραμένουν μυστικά. 

Όπως είναι επόμενο, πολλοί κατά καιρούς έχουν μπλεξίματα με την αστυνομία, αλλά διακινδυνεύουν επίσης και τη σωματική τους ακεραιότητα τριγυρνώντας σε μέρη πολλές φορές ετοιμόρροπα. Γι’ αυτό και συνήθως είναι οργανωμένοι σε ομάδες. 

εικόνα άρθρου (H γοητεία της εγκατάλειψης)

Όταν ανακάλυψα τις φωτογραφίες του Andre Govia με έδρα το Λονδίνο και το Μαϊάμι, έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Δεν πίστευα ότι υπάρχουν μέρη σαν κι αυτά και δεν καταλάβαινα πώς και γιατί μπορεί κάποιος να τα εγκατέλειψε. 

O Andre προτιμά να φωτογραφίζει εγκαταλελειμμένα σχολεία ή άσυλα και λιγότερο τα πιο βιομηχανικά μέρη. Στις φωτογραφίες του συνδυάζει πολλές διαφορετικές εκθέσεις για να πετύχει ένα αποτέλεσμα που μας μεταφέρει ακριβώς την ατμόσφαιρα που επικρατεί στα μέρη που εξερευνά. Αυτόν τον καιρό ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις ανακαλύψεις του. Ο ίδιος, μετά από επικοινωνία που είχα μαζί του, διάλεξε να μοιραστεί με το Artcore Magazine αυτές εδώ τις φωτογραφίες. 

Ένας άλλος φωτογράφος του είδους που έχω ξεχωρίσει, χρησιμοποιεί το όνομα Odin’s Raven. Ασχολείται και με διάφορα άλλα είδη φωτογραφίας, αλλά έχει ξεχωρίσει για τις εικόνες του από ξεχασμένα θέατρα, φυλακές και σχολεία μεταξύ άλλων.

Κείμενα (Πηγές)

  • http://en.wikipedia.org/wiki/Urban_exploration
  • https://www.flickr.com/photos/andregovia/
  • http://www.talkurbex.com/guest-of-the-month/derelict-mental-asylums-hospitals-andre-govia-july-2009/
  • http://odinsravenphotography.com/
εικόνα αρθρογράφου (Nicki Upstairs)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Nicki Upstairs

Από μικρή μου άρεσε να βλέπω τα σχήματα που έκαναν τα σύννεφα και να φαντάζομαι ολόκληρους κόσμους εκεί πάνω. Το ίδιο και με τα νερά της θάλασσας, τους κόκκους της άμμου, τα φύλλα των δέντρων. Μπορεί να πει κανείς ότι ήμουν πάντα ονειροπόλα. Ή χαζοβιόλα. Ή, γιατί όχι και τα δύο. Κι επειδή κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι στο καλό κοιτάζω, προσπάθησα να τους το πω με λόγια, αλλά τζίφος. Για να το ζωγραφίσω, ούτε λόγος. Μέχρι που ανακάλυψα τη φωτογραφία. Και βρήκα τη χαρά μου.

Artcore magazine's footer