Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

11.03
2015

H απίθανη ιστορία της Vivian Maier

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (H απίθανη ιστορία της Vivian Maier)

Αφορμή για το παρόν άρθρο, στάθηκε το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ των John Maloof και Charlie Siskel με τίτλο “Finding Vivian Maier”, στο οποίο περιγράφεται η μετά θάνατον ανακάλυψη 100.000 φωτογραφιών μιας νταντάς, της Vivian Maier, οι οποίες την κατατάσσουν ανάμεσα στις σημαντικότερες φωτογράφους δρόμου.

Ποια ήταν όμως η Vivian Maier; Η ίδια περιγράφεται από όσους ανθρώπους την γνώρισαν, ως μια εκκεντρική γυναίκα, η οποία εργαζόταν για πάνω από 40 χρόνια ως νταντά, κυρίως στο Σικάγο των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου της ή ακόμα και όταν πήγαινε βόλτα τα παιδιά που είχε υπό την επίβλεψή της, φωτογράφιζε ασταμάτητα τους ανθρώπους και την αρχιτεκτονική των αμερικανικών μεγαλουπόλεων.

Τα παιδιά, τα οποία μεγάλωσε, λένε ότι πολλές φορές τους οδηγούσε σε παρακμιακές και επικίνδυνες γειτονιές, ώστε να τραβήξει τις φωτογραφίες που ήθελε. 

Η Maier είχε τραβήξει πάνω από 150.000 φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της ζωής της, φωτογραφίες που ποτέ δεν εκδόθηκαν, καθώς ποτέ δεν εμφάνισε τα περισσότερα από τα αρνητικά της. Οι μοναδικές της εικόνες έρχονται για πρώτη φορά στο φως το 2007, δύο χρόνια πριν τον θάνατό της, όταν το σπίτι το οποίο διατηρούσε ως αποθηκευτικό χώρο, βγήκε σε δημοπρασία. Μέσα σε κουτιά και βαλίτσες υπήρχαν χιλιάδες αρνητικά από φιλμ, ηχογραφήσεις, και ταινίες των 8mm. Τρεις συλλέκτες αγόρασαν μέρος του έργου της και αυτό ήταν η αρχή της μεγάλης αποκάλυψης. 

Τον Οκτώβριο του 2009, ο Μaloof παρουσιάζει μέρος του έργου της στο Flickr και τότε η Μaier γίνεται viral παγκοσμίως. Έκτοτε η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες εκθέσεις τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη και η ζωή της αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Ακόμα και σήμερα βέβαια, η Maier δεν έχει γίνει αποδεχτή από τα μεγάλα κέντρα τέχνης και την καλλιτεχνική ελίτ. To έργο της όμως μιλάει από μόνο του, καθώς με την Rolleiflex

 της κατάφερε να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο την καθημερινότητα σχεδόν μισού αιώνα, τόσο της Αμερικής όσο και σε άλλων χωρών. 

Περισσότερα για τη ζωή της στο εκπληκτικό ντοκιμαντέρ Finding Vivian Maier

Κείμενα (Πηγές)

  • www.vivianmaier.com
εικόνα αρθρογράφου (Νίκος Πρίπορας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νίκος Πρίπορας

Γεια σου αναγνώστη μου. Είμαι ο Νίκος ή ΠΡΙ για τους φίλους. Γραφίστας, φωτογράφος, σύντομα και πολιτισμολόγος. Αγαπώ κάθε είδους τέχνη αλλά πάνω από όλα τη φωτογραφία. Μότο μου η ατάκα του Eisenstaedt : It is more important to click with people than to click the shutter.

Artcore magazine's footer