Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

14.07
2013

Επιβίωση της Βασιλικής Ελευθερίου

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Επιβίωση της Βασιλικής Ελευθερίου)

Άνθρωποι χωρίς σπίτι, χωρίς δουλειά, χωρίς μέλλον, ίσως και χωρίς ελπίδα. Η φωτογράφος Βασιλική Ελευθερίου τους φωτογράφισε στην «Ανοιχτή κατάληψη Επιβίωση» και μας τους παρουσιάζει μέσα από το Artcore.

Η Βασιλική Ελευθερίου ζει και εργάζεται ως φωτογράφος στη Θεσσαλονίκη από το 1994 με δικό της studio φωτογραφίας, όπου παραδίδει και φωτογραφικά σεμινάρια. Το έργο της έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, κάτι που εγώ εκτιμώ ιδιαίτερα σε έναν φωτογράφο. Ασχολείται τόσο με το φωτορεπορτάζ, όσο και με το πορτραίτο.

Το συγκεκριμένο project της με τίτλο «Επιβίωση» πραγματοποιήθηκε σε διάφορα εγκαταλελειμμένα κτήρια της πόλης, όπου άνθρωποι με πρόβλημα επιβίωσης είχαν κάνει κατάληψη για να μπορέσουν να περάσουν τον χειμώνα.

Οι «καταληψίες» ήταν διαφόρων ηλικιών, από γέρους μέχρι εφήβους και παιδιά, που αναγκάζονταν να μετακομίζουν συνέχεια, πότε σε κάποιο παλιό σχολείο, πότε σε κάποιο παλιό εργαστήριο κλπ., διωκόμενοι φαντάζομαι από το κράτος που τηρεί πιστά το νόμο περί καταλήψεων, ακόμα κι αν πρόκειται για την επιβίωση κάποιου ανθρώπου.

Η Βασιλική Ελευθερίου τους ακολούθησε σε αυτή την περιπλάνηση, τους γνώρισε και προσπάθησε να καταγράψει τους ίδιους και τις συνθήκες στις οποίες ζουν. Πολλοί από αυτούς, όπως έχει πει, ήταν επιφυλακτικοί, πράγμα λογικό αλλά κάποιοι άλλοι με χαρά δέχτηκαν να φωτογραφηθούν για το σκοπό της φωτογράφου, που δεν είναι άλλος από το να χρησιμοποιεί το μέσο της φωτογραφίας, τη δύναμη που έχει η εικόνα «να παρέχει πληροφορίες» και να ευαισθητοποιεί όλο και περισσότερους ανθρώπους σε κοινωνικά κλπ. ζητήματα...

Αν και είναι καλοκαίρι και το μυαλό όλων είναι σε κάποια παραλία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δίπλα μας υπάρχουν και θα υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι, που είτε είναι χειμώνας, είτε καλοκαίρι, ο αγώνας τους για επιβίωση δεν σταματάει ποτέ.

Περισσότερες δουλειές και δράσεις της φωτογράφου, μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό της site : www.vasilikieleftheriou.com

εικόνα αρθρογράφου (Νίκος Πρίπορας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νίκος Πρίπορας

Γεια σου αναγνώστη μου. Είμαι ο Νίκος ή ΠΡΙ για τους φίλους. Γραφίστας, φωτογράφος, σύντομα και πολιτισμολόγος. Αγαπώ κάθε είδους τέχνη αλλά πάνω από όλα τη φωτογραφία. Μότο μου η ατάκα του Eisenstaedt : It is more important to click with people than to click the shutter.

Artcore magazine's footer