Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

16.09
2015

Βruce Mozert: Ο πρωτοπόρος της υποβρύχιας φωτογραφίας

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Βruce Mozert: Ο πρωτοπόρος της υποβρύχιας φωτογραφίας)

Οι φωτογραφήσεις κάτω από το επίπεδο του νερού αποτελούν μια αρκετή συνηθισμένη πρακτική στις μέρες μας, ειδικά στον χώρο της μόδας. Το νερό και ο φωτισμός μέσα σε αυτό δίνουν εντυπωσιακές φωτογραφίες που θα ήταν σχεδόν αδύνατον να πραγματοποιηθούν υπό κανονικές συνθήκες. Πότε και από ποιόν ξεκίνησε όμως όλο αυτό;

O Bruse Mozert, Aμερικανός φωτογράφος στην δεκαετία του 1930, συνήθιζε να φωτογραφίζει καθημερινές σκηνές, όπως ζευγάρια να φλερτάρουν, κοπέλες να πίνουν κοκτέιλ, μπάρμπεκιου πάρτι, κόσμο να παίζει γκολφ ή να διαβάζει εφημερίδες και άλλες παρόμοιες καθημερινές δραστηριότητες.

Η διαφορά με τους άλλους φωτογράφους που φωτογράφιζαν ακριβώς τα ίδια θέματα, είναι ότι αυτός το έκανε με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της φωτογραφίας, οι λήψεις αυτών των εικόνων δεν θα γίνονταν στη στεριά, όπως θα ήταν το φυσιολογικό, αλλά κάτω από το επίπεδο του νερού.

Τις λήψεις τις πραγματοποιούσε στα κρυστάλλινα νερά του Silver Springs, στο κεντρικό τμήμα της Φλόριντα, στήνοντας άψογα την κάθε σκηνή σαν σκηνοθέτης. Έμεινε στην περιοχή για πάνω από 45 χρόνια πραγματοποιώντας συνεχώς ανάλογες λήψεις.

Ως πρωτοπόρος της υποβρύχιας φωτογραφίας, ήταν και αυτός που κατασκεύασε πρώτος ένα αδιάβροχο περίβλημα για τις κάμερες, ώστε να μπορούν να μπαίνουν στο νερό άφοβα, ενώ κατά τη διάρκεια των ετών τελειοποίησε της τεχνικές φωτισμού κάτω από το νερό, δίνοντας μια ονειρική και αλλόκοσμη αίσθηση στις φωτογραφίες του, με την επιλογή του ασπρόμαυρου να ενισχύει αυτή την αίσθηση.

εικόνα αρθρογράφου (Νίκος Πρίπορας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νίκος Πρίπορας

Γεια σου αναγνώστη μου. Είμαι ο Νίκος ή ΠΡΙ για τους φίλους. Γραφίστας, φωτογράφος, σύντομα και πολιτισμολόγος. Αγαπώ κάθε είδους τέχνη αλλά πάνω από όλα τη φωτογραφία. Μότο μου η ατάκα του Eisenstaedt : It is more important to click with people than to click the shutter.

Artcore magazine's footer