Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

20.02
2014

Brothers Grimm’s Homeland

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Brothers Grimm’s Homeland)

Ο Kilian Schoenberger, με μία Canon 5D Mark II, φέρνει τα τοπία και την ατμόσφαιρα των γερμανικών παραμυθιών μπροστά στα μάτια μας.

Όλοι μας, λίγο ή πολύ, γνωρίζουμε πολλά από τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ. Οι εικόνες που έχουμε από αυτά είναι είτε από τα παιδικά βιβλία που διαβάζαμε μικροί είτε από τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές.

Ο γερμανός φωτογράφος Kilian Schoenberger, ως γνήσιο τέκνο της πατρίδας των γερμανών παραμυθάδων, ίσως ήταν ο καταλληλότερος για να μεταφέρει τη σκοτεινή, ομιχλώδη και μαγική ατμόσφαιρα των παραμυθιών.

Έμπνευση για τον ίδιο στάθηκε το γεγονός ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στα ίδια μέρη όπου πολλά από αυτά τα παραμύθια υποτίθεται ότι διαδραματίζονται. Πίσω από το σπίτι όπου έζησε, απλώνονται πυκνά και σκοτεινά δάση, τοπία στοιχειωμένα που σίγουρα ενέπνευσαν κάποτε τους αδελφούς Γκριμ.

Οι φωτογραφίες του προκαλούν στον θεατή ηρεμία, γαλήνη και μια αίσθηση ότι κάπου εκεί κρύβεται ένα κάστρο ή κάποιο ξωτικό που παραμονεύει. Το σύνολο των φωτογραφιών του τραβήχτηκε σε αγροτικές και δασικές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, συνήθως απομακρυσμένες από αστικά κέντρα και γενικότερα ανθρώπινη παρουσία.

Το γεγονός ότι οι εικόνες είναι άκρως εντυπωσιακές και ατμοσφαιρικές με απίστευτα χρώματα, σχεδόν απόκοσμα, είναι αναμφισβήτητο. Το πιο εντυπωσιακό είναι όμως πως ο ίδιος ο φωτογράφος πάσχει από αχρωματοψία. Για τον ίδιο αυτό αποτελεί ευλογία και κατάρα, καθώς, όπως αναφέρει, αυτό τον οδηγεί να εστιάζει περισσότερο στη δομή και τη σύνθεση της φωτογραφίας. Η συμβολή πάντως ενός φίλου, ειδικά όταν πρέπει να εκτυπωθούν οι εικόνες, κρίνεται απαραίτητη.

Ο Kilian γοητεύεται, όπως φαίνεται και στην υπόλοιπη δουλειά του, από τα τοπία της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, καθώς και από τα αλπικά τοπία της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά και της Παταγονίας. Η μελαγχολική τους ατμόσφαιρα είναι η καλύτερη έμπνευση για τον φωτογράφο.

Ο εξοπλισμός του αποτελείται από μία CANON EOS 5D II και δύο φακούς των 24mm και 17mm.

Περισσότερη δουλειά και πληροφορίες στο προσωπικό του site http://www.kilianschoenberger.de/ και στη σελίδα του στο facebook https://www.facebook.com/KilianSchoenbergerPhotography

Κείμενα (Πηγές)

  • My Modern Met
  • kilianschoenberger.de

Εικόνες (Πηγές)

  • kilianschoenberger.de
εικόνα αρθρογράφου (Νίκος Πρίπορας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νίκος Πρίπορας

Γεια σου αναγνώστη μου. Είμαι ο Νίκος ή ΠΡΙ για τους φίλους. Γραφίστας, φωτογράφος, σύντομα και πολιτισμολόγος. Αγαπώ κάθε είδους τέχνη αλλά πάνω από όλα τη φωτογραφία. Μότο μου η ατάκα του Eisenstaedt : It is more important to click with people than to click the shutter.

Artcore magazine's footer