Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

27.10
2015

Αμφιλεγόμενες φωτογραφίες με αμφιλεγόμενα μηνύματα ενός αμφιλεγόμενου φωτογράφου

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Αμφιλεγόμενες φωτογραφίες με αμφιλεγόμενα μηνύματα ενός αμφιλεγόμενου φωτογράφου)

Το μόνο αναμφισβήτητο γεγονός σε ολόκληρη την καριέρα του Oliviero Toscani είναι πως με κάθε κλικ της φωτογραφικής του μηχανής προκαλούσε πλήθος αντιδράσεων. Βία, ρατσισμός, ενδοοικογενειακή βία, θρησκεία και ομοφυλοφιλία είναι μερικά από τα ζητήματα που έχουν απασχολήσει ανα καιρούς τον Ιταλό φωτογράφο που έγινε παγκοσμίως γνωστός κατά τη θητέια του στην ιταλική εταιρεία ρούχων Benetton. 

εικόνα άρθρου (Αμφιλεγόμενες φωτογραφίες με αμφιλεγόμενα μηνύματα ενός αμφιλεγόμενου φωτογράφου)

Η ανοδική πορεία της καριέρας του ξεκίνησε το 1982, όταν σε ηλικία 40 χρονών και αφού είχε ήδη εργαστεί σε κάποια από τα πιο γνωστά περιοδικά μόδας, ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Benetton. Φαίνεται, πως κατά τη διάρκεια των 18 χρόνων που εργάστηκε εκεί, η εταιρεία του είχε δώσει το ελεύθερο να αποτυπώσει με τον φακό του οτιδήποτε τον προσέλκυε ανεξαιρέτως των αντιδράσεων που θα προκαλούσε.

Τρεις παρόμοιες καρδιές, που φαίνονται ανθρώπινες, αλλά στην πραγματικότητα είναι από γουρούνια και η κάθε μία αντιστοιχεί στις λέξεις Λευκός, Μαύρος, Κίτρινος είναι το περιεχόμενο της φωτογραφίας μέσα από την οποία ο Oliviero Toscani στρέφεται κατά του ρατσισμού. Στο πλαίσιο της ίδιας διαφημιστικής εκστρατείας μία μαύρη γυναίκα θηλάζει ένα λευκό μωρό και τρία παιδάκια διαφορετικών χρωμάτων βγάζουν περιπαιχτικά τη γλώσσα τους στους θεατές και στον ρατσισμό.

Μία άλλη δουλειά του τάσσεται κατά της θανατικής ποινής και αποτελείται από φωτογραφίες φυλακισμένων θανατοποινιτών, υπογράφοντας με κεφαλαία γράμματα κάτω από το σήμα της Benetton SENTENCED TO DEATH (καταδικασμένος εις θάνατον).

Ο Oliviero Toscani παίρνει πολιτική θέση επί της παγκόσμιας κατάστασης με τις φωτογραφίες διάσημων πολιτικών να φιλιούνται παθιασμένα στο στόμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ανταλλάσσει ένα θερμό φιλί με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί φιλιούνται παιχνιδιάρικα. Δεν διστάζει να σατυρίσει ακόμα και τον ταγό του καθολικισμού, τον Πάπα, όπου ασπάζεται ένθερμα τον μουσουλμάνο και Μέγα Ιμάμη Ahmed Mohamed el-Tayeb

Το πρόβλημα της ανορεξίας δεν άφησε αδιάφορο τον καλλιτέχνη, ο οποίος αποφάσισε να κυκλοφορήσει σε γιγαντοαφίσες την Ιζαμπέλ Καρό, μοντέλο από τη Μασσαλία, η οποία υπέφερε από ανορεξία και ποζάρει με άνεση το ισχνό της σώμα στον φωτογραφικό φακό. 

εικόνα άρθρου (Αμφιλεγόμενες φωτογραφίες με αμφιλεγόμενα μηνύματα ενός αμφιλεγόμενου φωτογράφου)

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες φωτογραφίες, αν και η λήψη δεν είναι δική του, είναι η φωτογραφία που απεικονίζει τον David Kirby να αφήνει την τελευταία του ανάσα ξαπλωμένος στο δωμάτιο του νοσοκομείου και περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, τη στιγμή που έχασε οριστικά τη μάχη που έδινε με τη νόσο του AIDS (HIV). Η επιλογή της φωτογραφίας αυτής από τον Oliviero Toscani έγινε, αφού πρώτα είχε δημοσιευτεί στο γνωστό αμερικανικό περιοδικό LIFE. Πολλοί από τους εύθικτους αντιπάλους του βιάστηκαν να τον κατηγορήσουν πως καπηλεύτηκε για φήμη και λεφτά την πιο προσωπική στιγμή ενός ανθρώπου. Ο ίδιος ο πατέρας όμως του Kirby έσπευσε να συνηγορήσει υπέρ του Toscani, δηλώνοντας ότι η Benetton δεν τους εκμεταλλεύτηκε, αλλά ότι οι ίδιοι εκμεταλλεύτηκαν τη φήμη της εταιρείας, ώστε να μπορέσει όλος ο κόσμος να δει το μαρτύριο του γιού τους.

εικόνα άρθρου (Αμφιλεγόμενες φωτογραφίες με αμφιλεγόμενα μηνύματα ενός αμφιλεγόμενου φωτογράφου)

Μία από τις πιο πρόσφατες δουλειές του αφορά στην ενδοσχολική βία (bulliying) όπου πάνω από μία μπανάνα αναγράφεται η λέξη άνδρας και πάνω από ένα φασολάκι η λέξη νταής, δημιουργώντας εμφανώς φαλλικές παραβολές αντιστοιχίζοντας το μεγάλο μέγεθος με τον ανδρισμό και το μικρότερο με τη βία. 

εικόνα άρθρου (Αμφιλεγόμενες φωτογραφίες με αμφιλεγόμενα μηνύματα ενός αμφιλεγόμενου φωτογράφου)

Μέσα από το προκλητικό έργο του και τις αμφιλεγόμενες φωτογραφίες του ο Oliviero Toscani καταφέρνει να φέρει στη δημοσιότητα την πλειονότητα των προβλημάτων που απασχολούν με το έναν ή με τον άλλον τρόπο τους ανθρώπους. Αψηφώντας τις αντιδράσεις επιτίθεται στην αδικία σε οποιαδήποτε μορφή της. 

Εικόνες (Πηγές)

  • http://www.dailymail.co.uk/news/article-2062423/Benetton-Unhate-advert-Pope-kissing-imam-withdrawn-Vatican-calls-disrespectful.html
εικόνα αρθρογράφου (Άννα Artatouille)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Άννα Artatouille

Η ‘Αννα, είναι ένα μικρό ποντικάκι που η δίψα του για μάθηση το οδήγησε να σκάψει το δρόμο του από τη Λάρισα στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία.Κάπως έτσι ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την Ιστορία της Τέχνης. Ακολουθώντας την ισχυρή της όσφρηση συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη μουσειολογία. Σαν μικρό ποντίκι που είναι της αρέσει να ταξιδεύει υπογείως και να περιπλανιέται σε αίθουσες μουσείων με σκοπό να παρατηρεί εκθέματα και ανθρώπους, χωρίς να την αντιλαμβάνονται. Ανήκει στο γνωστό είδος Artatouille, που διακρίνεται για τηνπεριέργειά του και την ακατάληπτη ανάγκη να τα ξέρει όλα. Θέλει να έχει άποψη για οποιαδήποτε ταινία ή βιβλίο και γι’αυτό τα βράδια τρυπώνει σε βιβλιοθήκες και σινεμά. Αν το δείτε μπροστά σας, μην τρομάξετε, είναι αρκετά εξοικειωμένο με το ανθρώπινο είδος, δεν θα σας πειράξει.

Artcore magazine's footer