Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

09.09
2014

Α Greek portfolio του Κωνσταντίνου Μάνου

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Α Greek portfolio του Κωνσταντίνου Μάνου)

Ο Κωνσταντίνος Μάνος, Ελληνοαμερικανός από την Κολούμπια της Νότιας Καρολίνα και ένας από τους διασημότερους φωτογράφους του πρακτορείου Mangum Photos, παρουσιάζει μέσα από τη σειρά του, A Greek portfolio, μία Ελλάδα που χάθηκε αλλά πάντα θα νοσταλγούμε.

Η φωτογραφική σειρά του Μάνου, A Greek portfolio, αποτελεί μια μοναδική μαρτυρία για το πώς ήταν η καθημερινή ζωή στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1960, περίοδο που ο φωτογράφος περιηγήθηκε στην ελληνική ύπαιθρο και κατέγραψε μοναδικές εικόνες που μεταφέρουν το πνεύμα της εποχής. 

Οι φωτογραφίες μας μεταφέρουν στα χωριά και τα νησιά της ελληνικής επαρχίας. Διαχρονικές εικόνες, που ελάχιστα άλλαξαν μέσα στους αιώνες, της σκληρής ζωής των αγροτών και τον βοσκών, των στιγμών διασκέδασης στα πανηγύρια και άλλων απλών καθημερινών στιγμών. 

Ο Μάνος με ένα λιτό ύφος στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του, προσπαθεί να καταγράψει απλά τη στιγμή, χωρίς υπερβολές και περιττά στοιχεία, καθιστώντας το έργο του διαχρονικό και με μεγάλη καλλιτεχνική αξία. Προσφέρει στον θεατή συγκίνηση, θαυμασμό και στις μέρες μας μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά τη χαμένη μας ταυτότητα. 

Οι φωτογραφίες εκδόθηκαν για πρώτη φορά σε βιβλίο το 1972, ενώ έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Το βιβλίο μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί από το ηλεκτρονικό κατάστημα του Μagnum, magnumstore.com

All the photos are © Constantine Manos / Magnum Photos

Κείμενα (Πηγές)

  • costamanos.com
  • magnumphotos.com
  • gr.euronews.com

Εικόνες (Πηγές)

  • gr.euronews.com
  • magnumphotos.com
εικόνα αρθρογράφου (Νίκος Πρίπορας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νίκος Πρίπορας

Γεια σου αναγνώστη μου. Είμαι ο Νίκος ή ΠΡΙ για τους φίλους. Γραφίστας, φωτογράφος, σύντομα και πολιτισμολόγος. Αγαπώ κάθε είδους τέχνη αλλά πάνω από όλα τη φωτογραφία. Μότο μου η ατάκα του Eisenstaedt : It is more important to click with people than to click the shutter.

Artcore magazine's footer