Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

24.02
2013

2013 World Press Photo Contest: Oι νικητές

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (2013 World Press Photo Contest: Oι νικητές)

Η φωτογραφία αναμφίβολα παραμένει στις μέρες μας ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ρεπορτάζ παγκοσμίως. Στο διαγωνισμό World Press Photo Contest, 5,666 Φωτογράφοι από 124 εθνικότητες και με 103.481 φωτογραφίες συγκίνησαν, ευαισθητοποίησαν και επηρέασαν το κοινό.

O διαγωνισμός, επί 55 χρόνια ως σήμερα, παρουσιάζει τις καλύτερες φωτογραφίες του παγκόσμιου φώτο-ρεπορτάζ, ανεβάζοντας τα ποιοτικά στάνταρ του είδους. Οι φωτογραφίες κρίνονται από τους κορυφαίους εκπροσώπους της οπτικής δημοσιογραφίας και κάθε χρόνο η κριτική επιτροπή αλλάζει σύσταση.

Οι επιλεγμένες φωτογραφίες, ταξιδεύουν σε μια έκθεση που κάνει το γύρω του κόσμου. Τα έργα εκτίθενται σε 45 διαφορετικές χώρες, σε περισσότερους από 100 διαφορετικούς χώρους και τα αντικρίζουν πάνω από 2.000.000 διαφορετικά ζευγάρια μάτια.

Σκοπός του διαγωνισμού και αυτών που συμμετέχουν είναι, όπως λένε, να εμπνεύσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον κόσμο όπως αυτός προβάλλεται μέσω του φώτο-ρεπορτάζ και το καταφέρνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο φετινός νικητής του διαγωνισμού, είναι ο ήδη πολυβραβευμένος σουηδός φωτογράφος Paul Hansen, που εργάζεται στην εφημερίδα Dagens Nyheter από το 2000. Η φωτογραφία του είναι πράγματι από τις πιο συγκινητικές, με έντονο αντιπολεμικό χαρακτήρα. Μια ομάδα παλαιστίνιων, μεταφέρει τα άψυχα κορμιά δύο παιδιών, θύματα της ισραηλινής επίθεσης στη λωρίδα της Γάζας.

Παρακάτω ακολουθεί ένα μικρό δείγμα από τις φωτογραφίες που κέρδισαν βραβεία και εντυπώσεις στο φετινό διαγωνισμό με τη δυναμική τους. Σας προειδοποιώ όμως ότι κάποιες από αυτές θα σας μελαγχολήσουν...

Εικόνες (Πηγές)

  • World Photo Contest
εικόνα αρθρογράφου (Νίκος Πρίπορας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νίκος Πρίπορας

Γεια σου αναγνώστη μου. Είμαι ο Νίκος ή ΠΡΙ για τους φίλους. Γραφίστας, φωτογράφος, σύντομα και πολιτισμολόγος. Αγαπώ κάθε είδους τέχνη αλλά πάνω από όλα τη φωτογραφία. Μότο μου η ατάκα του Eisenstaedt : It is more important to click with people than to click the shutter.

Artcore magazine's footer