Άρθρα :: Camera Obscura articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

15.10
2013

125 χρόνια πριν…

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (125 χρόνια πριν…)

Μια φωτογραφική μηχανή σήμερα μπορεί να κρύβεται μέσα σε πολλά αντικείμενα. Σε ένα κινητό, σ’ ένα tablet ακόμα και σε ρολόγια και στυλό. Όλοι μας έχουμε μια μικρή κόμπακτ ή οι πιο μερακλήδες μια dslr κάμερα. Πως ξεκίνησαν όμως όλα; Τι θα φωτογραφίζαμε 125 χρόνια πριν με την δική μας κάμερα;

Ήταν κάπου εκεί στα 1888, όταν η εταιρία Kodak παρουσίασε την πρώτη φωτογραφική μηχανή, που απευθύνονταν στο ευρύ κοινό με την ονομασία Kodak No.1, ακολουθούμενη από το σλόγκαν, «Εσείς πατάτε το κουμπί, εμείς κάνουμε τα υπόλοιπα».

 Η Kodak No.1 ήταν πραγματικά επαναστατική καινοτομία για την εποχή της. Η εμφάνισή της καθαρά μινιμαλιστική. Ένα απλό ξύλινο κουτί με δερμάτινη επένδυση και δυνατότητα να τραβάει 100 φωτογραφίες, σε μια σχετικά χαμηλή τιμή, αν σκεφτεί κάνεις, ότι η φωτογραφία εκείνη την εποχή αποτελούσε πολυτέλεια.

 Η χρήση της ήταν τόσο απλή, που πραγματικά ανταποκρινόταν στο σλόγκαν της εταιρίας. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνει ο χρήστης ήταν, αφού τραβήξει και τις 100 στάσεις που διέθετε η κάμερα, να την στείλει πάλι πίσω στην εταιρία. Η Kodak επέστρεφε και πάλι τη μηχανή με 100 νέες στάσεις και μαζί με 100 κυκλικές εκτυπώσεις των φωτογραφιών, διαστάσεων 2,5 ιντσών.

 Όλο το κόστος με τα σημερινά δεδομένα ήταν 650$ για τη φωτογραφική μηχανή και 250$ για κάθε επαναφόρτισή της πίσω στην εταιρία. Κάπως έτσι βέβαια φτάσαμε στη σημερινή εποχή, όπου με πολύ λιγότερα χρήματα για μια κάμερα, τραβάμε εκατοντάδες φωτογραφίες, απλά σε μία μας έξοδο, με μηδενικό κόστος.

 Χάρη στο National Media Μuseum και φυσικά το Αrtcore, μπορούμε να δούμε μερικές από εκείνες τις φωτογραφίες, που έβγαλαν οι πρώτοι ερασιτέχνες φωτογράφοι στην ιστορία της ανθρωπότητας.

 Οι παρακάτω εικόνες μας δείχνουν στοιχεία της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της δεκαετίας του 1890, μιας εποχής, που η φωτογραφία εκτός από πολυτέλεια, θεωρούνταν ακόμα κάτι το μαγικό και παράξενο. Επίσης, μπορούμε να δούμε τα θέματα, που προκαλούσαν το ενδιαφέρον στα μάτια εκείνων των ερασιτεχνών φωτογράφων, που σίγουρα πολλοί σύγχρονοι επαγγελματίες θα ζήλευαν.

Κείμενα (Πηγές)

Peta Pixel

Εικόνες (Πηγές)

http://www.flickr.com/photos/nationalmediamuseum

εικόνα αρθρογράφου (Νίκος Πρίπορας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νίκος Πρίπορας

Γεια σου αναγνώστη μου. Είμαι ο Νίκος ή ΠΡΙ για τους φίλους. Γραφίστας, φωτογράφος, σύντομα και πολιτισμολόγος. Αγαπώ κάθε είδους τέχνη αλλά πάνω από όλα τη φωτογραφία. Μότο μου η ατάκα του Eisenstaedt : It is more important to click with people than to click the shutter.

Artcore magazine's footer