Άρθρα :: Beaux Arts articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

05.02
2016

Ένας μακρινός γαλαξίας εκτίθεται στη Γη

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Ένας μακρινός γαλαξίας εκτίθεται στη Γη)

Πολύ παλιά, σε ένα γαλαξία πολύ, πολύ μακρυά η αέναη διαμάχη του καλού με το κακό πήρε ξεχωριστές διαστάσεις. Εδώ και 40 χρόνια, αυτή η μάχη έχει καθηλώσει τους κατοίκους του δικού μας γαλαξία, έχει γίνει θρησκεία και έχει αποκτήσει το δικό της φανατικό κοινό. 

εικόνα άρθρου (Ένας μακρινός γαλαξίας εκτίθεται στη Γη)

Όλα αυτά τα χρόνια, από την πρώτη προβολή της πρώτης ταινίας Star Wars, οργανώνονται ανά τον κόσμο συνέδρια, προβολές και αφιερώματα. Από αυτήν τη μανία δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν διακεκριμένα μουσεία, όπως το Μουσείο Επιστημών της Βοστώνης και το Smithsonian στην Ουάσινγκτον.

Το 2005, το Μουσείο της Βοστώνης άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, δημιουργώντας μία έκθεση με τον τίτλο “Star Wars: Where Science Meets Imagination” («Ο Πόλεμος των Άστρων: Εκεί που η Επιστήμη Συναντά τη Φαντασία»). Από τα κεντρικά εκθέματα της έκθεσης ήταν τα σκηνικά και τα κοστούμια που χρησιμοποιήθηκαν στις ταινίες, αλλά το κύριο αντικείμενο της έκθεσης ήταν να εξετάσει τον ρόλο της επιστήμης στο επικό δημιούργημα επιστημονικής φαντασίας του George Lucas και την εισαγωγή της μοντέρνας επιστήμης και τεχνολογίας, όπως ερμηνεύεται μέσα από το πρίσμα των ταινιών. 

εικόνα άρθρου (Ένας μακρινός γαλαξίας εκτίθεται στη Γη)

Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης ποικίλλουν από τα διαστημικά ταξίδια, την προσθετική μηχανική, τη ρομποτική ως την τεχνολογία αιώρησης που συναντάται σε χόβερκραφτ και τα τραίνα τύπου Maglev

εικόνα άρθρου (Ένας μακρινός γαλαξίας εκτίθεται στη Γη)

Από μια τόσο πρωτοποριακή έκθεση μ’ ένα τόσο ρηξικέλευθο θέμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα διαδραστικά εκθέματα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ήταν η ρέπλικα του πιλοτηρίου του Millennium Falcon που προσέφερε την εμπειρία, μέσω της προσομοίωσης, ενός διαστημικού ταξιδιού στον δικό μας γαλαξία. Την αφήγηση είχε αναλάβει ο Anthony Daniels ή όπως είναι ευρύτερα γνωστός ως C-3PO

εικόνα άρθρου (Ένας μακρινός γαλαξίας εκτίθεται στη Γη)

Μία άλλη ενδιαφέρουσα θεματική της έκθεσης αποτελούνταν από κοστούμια και σκηνικά των ταινιών, καθώς και από μοντέλα των πρωταγωνιστών. Φυσικά, δεν θα ήταν δυνατόν να λείπουν από αυτήν τη συλλογή και τα διάσημα φωτόσπαθα.

εικόνα άρθρου (Ένας μακρινός γαλαξίας εκτίθεται στη Γη)

Ακόμη ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτής της έκθεσης είναι ότι δημιουργήθηκε εξαρχής για να περιοδεύσει στις πολιτείες της Αμερικής, αλλά και στην Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια της τετράχρονης πορείας της, η έκθεση φιλοξενήθηκε από 20 διαφορετικά ιδρύματα και κατάφερε να προσελκύσει κοντά στους 3 εκατομμύρια επισκέπτες

εικόνα άρθρου (Ένας μακρινός γαλαξίας εκτίθεται στη Γη)

Μία άλλη έκθεση με τον τίτλο “Rebel, Jedi, Princess, Queen: Star Wars™ and the Power of Costume” (“Επαναστάτες, Τζέντάι, Πριγκίπισσα, Βασίλισσα: Ο Πόλεμος των Άστρων και η Δύναμη των Κοστουμιών») διοργανώθηκε από το Smithsonian.

εικόνα άρθρου (Ένας μακρινός γαλαξίας εκτίθεται στη Γη)

Η έκθεση περιλαμβάνει 60 αυθεντικά κοστούμια και διαδραστικά εκθέματα μελετώντας την πολυπλοκότητα της διαδικασίας της κατασκευής των κοστουμιών. Μέσα από την προβολή των κοστούμιων, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να ανακαλύψει την συμβολική σημασία των κοστουμιών σε σχέση με έννοιες, όπως οι συμμαχίες και η προδοσία, η αρετή, η δύναμη και η υποταγή. Η έκθεση επικεντρώνεται στη δημιουργική διαδικασία και στη διορατικότητα του George Lucas, μεταφέροντας τους εικονικούς του χαρακτήρες στην πραγματικότητα. 

Όμως, όσες περιοδικές εκθέσεις και να γίνουν ποτέ δεν θα είναι αρκετές. Γι’αυτόν το λόγο ο Lucas αποφάσισε να δημιουργήσει ένα χώρο, όπου να φιλοξενείται μόνιμα η δική του πολύτιμη συλλογή αποτελούμενη από αντικείμενα των ταινιών. Ετοιμαστείτε λοιπόν, το 2019, να επισκεφτείτε το Μίσιγκαν και το ολοκαίνουργιο Lucas Museum of Narrative Art (Το Μουσείο Αφηγηματικής Τέχνης του Lucas) που θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό του. 

εικόνα άρθρου (Ένας μακρινός γαλαξίας εκτίθεται στη Γη)

Εν αναμονή λοιπόν του νέου μουσείου… May the Force Be With You!

εικόνα άρθρου (Ένας μακρινός γαλαξίας εκτίθεται στη Γη)

Κείμενα (Πηγές)

  • http://www.sites.si.edu/starwarsandthepowerofcostume/
  • http://www.discoverytsx.com/star-wars-exhibition
  • http://www.cntraveler.com/stories/2015-10-30/george-lucas-is-building-a-star-wars-museum-in-chicago

Εικόνες (Πηγές)

  • http://images.classicalite.com/data/images/full/24752/george-lucas.jpeg
  • http://www.cntraveler.com/stories/2015-10-30/george-lucas-is-building-a-star-wars-museum-in-chicago
εικόνα αρθρογράφου (Άννα Artatouille)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Άννα Artatouille

Η ‘Αννα, είναι ένα μικρό ποντικάκι που η δίψα του για μάθηση το οδήγησε να σκάψει το δρόμο του από τη Λάρισα στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία.Κάπως έτσι ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την Ιστορία της Τέχνης. Ακολουθώντας την ισχυρή της όσφρηση συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη μουσειολογία. Σαν μικρό ποντίκι που είναι της αρέσει να ταξιδεύει υπογείως και να περιπλανιέται σε αίθουσες μουσείων με σκοπό να παρατηρεί εκθέματα και ανθρώπους, χωρίς να την αντιλαμβάνονται. Ανήκει στο γνωστό είδος Artatouille, που διακρίνεται για τηνπεριέργειά του και την ακατάληπτη ανάγκη να τα ξέρει όλα. Θέλει να έχει άποψη για οποιαδήποτε ταινία ή βιβλίο και γι’αυτό τα βράδια τρυπώνει σε βιβλιοθήκες και σινεμά. Αν το δείτε μπροστά σας, μην τρομάξετε, είναι αρκετά εξοικειωμένο με το ανθρώπινο είδος, δεν θα σας πειράξει.

Artcore magazine's footer