Άρθρα :: Beaux Arts articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

10.05
2017

Έκθεση «Απόφοιτοι 2014-2017»: Μία ανασκόπηση της νέας εικαστικής παραγωγής

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Έκθεση «Απόφοιτοι 2014-2017»: Μία ανασκόπηση της νέας εικαστικής παραγωγής)

Το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. αποτελεί από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 μέχρι και σήμερα έναν πυρήνα γνώσης και πειραματισμού στον χώρο των τεχνών της Θεσσαλονίκης. Η καθιερωμένη πλέον έκθεση Αποφοίτων που γίνεται κάθε 2-3 χρόνια είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές διοργανώσεις που αποσκοπούν στην προβολή του πλούσιου έργου που παράγεται στη σχολή της Θεσσαλονίκης. 

Η φετινή έκθεση διοργανώθηκε για ακόμα μία φορά στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ένα χώρο που προσφέρει τις απαραίτητες υποδομές για να αναδειχθούν τα έργα των συμμετεχόντων, ενώ παράλληλα πληροί και τις προϋποθέσεις από άποψη χώρου καθώς εκτίθενται περισσότερα από 100 έργα τέχνης. 

εικόνα άρθρου (Έκθεση «Απόφοιτοι 2014-2017»: Μία ανασκόπηση της νέας εικαστικής παραγωγής)

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της έκθεσης

Τα έργα της έκθεσης που αντιπροσωπεύουν την εικαστική παραγωγή των τελευταίων ετών προσφέρουν πολλούς λόγους στον θεατή για να επισκεφθεί την έκθεση. Πέρα από την έμπρακτη υποστήριξη στους νέους καλλιτέχνες της χώρας, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τις σκέψεις και τις ανησυχίες νέων ανθρώπων που πασχίζουν να αποκτήσουν μία προσωπική εικαστική γλώσσα, και να δει την αντίληψη της νέας γενιάς για τη σύγχρονη τέχνη στην πιο αγνή της μορφή, αφού πρόκειται για έργα που δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα που μπορεί να αλλοιώσει το ατόφιο όραμα του καλλιτέχνη.

εικόνα άρθρου (Έκθεση «Απόφοιτοι 2014-2017»: Μία ανασκόπηση της νέας εικαστικής παραγωγής)

Η έκθεση δεν έχει κάποιο ενιαίο θέμα, αφού οι προτάσεις των φοιτητών δεν σχετίζονται μεταξύ τους και καθεμία αποτελεί μία προσωπική καλλιτεχνική κατάθεση, γεγονός που έχει τόσο αρνητικές όσο και θετικές προεκτάσεις. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα συνοχής, καθώς η έκθεση είναι αρκετά πυκνοδομημένη και πολλά έργα αδικούνται, ενώ παράλληλα ο επισκέπτης είναι πιθανό να κουραστεί από τις αλλεπάλληλες αλλαγές ύφους, τεχνοτροπιών και μορφής. Παρόλ’ αυτά, η έκθεση των Αποφοίτων θα ικανοποιήσει όλες τις εικαστικές προτιμήσεις: από πλήρως αφαιρετικές προτάσεις έως αυστηρή παραστατική ζωγραφική, από γλυπτική και χαρακτική μέχρι video art και performance, μία ποικιλία έργων που δεν αφήνει καμία προτίμηση ανεκπλήρωτη.

εικόνα άρθρου (Έκθεση «Απόφοιτοι 2014-2017»: Μία ανασκόπηση της νέας εικαστικής παραγωγής)

Για τον επισκέπτη της έκθεσης που μπορεί να διαθέσει λίγο παραπάνω χρόνο για μία πιο ολοκληρωμένη εικαστική εμπειρία, πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η επίσκεψη των μόνιμων εκθεμάτων του μουσείου. Έτσι μπορεί να προκύψει μία δημιουργική σύγκριση ανάμεσα στους δημιουργούς των δεκαετιών του ‘70, του ’80 και του ‘90 που κατά κανόνα φιλοξενούνται στο μουσείο με τους νέους καλλιτέχνες που μελέτησαν τις προτάσεις αυτής της εποχής και δημιούργησαν νέες εικαστικές αφηγήσεις που συχνά στηρίζονται στις παλαιότερες.

εικόνα άρθρου (Έκθεση «Απόφοιτοι 2014-2017»: Μία ανασκόπηση της νέας εικαστικής παραγωγής)

Η έκθεση των Αποφοίτων του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

εικόνα άρθρου (Έκθεση «Απόφοιτοι 2014-2017»: Μία ανασκόπηση της νέας εικαστικής παραγωγής)

Πληροφορίες για το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: http://www.mmca.org.gr/mmst/el/museum.htm?m=2

Ηλεκτρονικός κατάλογος έκθεσης

εικόνα αρθρογράφου (Θωμάς Λιούτας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Θωμάς Λιούτας

Αποφοίτησε προσφάτως από την σχολή καλών τεχνών της Θεσσαλονίκης και προσπαθεί να ζωγραφίσει, να γράψει και να διαβάσει. Ο χρόνος θα δείξει αν θα καταφέρει κάποιο από τα τρία.

Artcore magazine's footer