Scroll Top

Άλλαι Τέχναι

Denis Andernach: Σχεδιάζοντας τοπία για σπίτια

feature_img__denis-andernach-sxediazontas-topia-gia-spitia
Ο Denis Andernach είναι κατά κύριο λόγο αρχιτέκτονας, που με εφαλτήριο τις σπουδές του, χρησιμοποιεί το σχέδιο για να δημιουργεί ιδανικές κατοικίες που ανήκουν σε ιδεατά περιβάλλοντα. Καθώς η αρχιτεκτονική βασίζεται τόσο στο ελεύθερο όσο και στο γραμμικό σχέδιο, δεν είναι παράλογο που αποφάσισε να συνδυάσει και τα δύο για το σχεδιασμό των δικών του φανταστικών οικημάτων.
Bücherhaus IV © Denis Andernach

Σχεδιάζω σπίτια για τοπία και τοπία για σπίτια

Gipfelhaus © Denis Andernach

Τα έργα του θα μπορούσαν να είναι κάλλιστα μελέτες για την αρμονική ένταξη της κατοικίας στο περιβάλλον. Δεν χρησιμοποιεί υπαρκτά γεωγραφικά σημεία και κτίρια, αλλά σχεδιάζει από την αρχή αυτά που ο ίδιος θεωρεί πως αξίζει «να συμβιώνουν».

Rügenhaus © Denis Andernach

Είναι φανερό από το έργο του πως κλίνει προς την οργανική αρχιτεκτονική, αυτή που σήμερα αρχίζει δειλά δειλά να εφαρμόζεται σε μεγάλα αστικά κέντρα του εξωτερικού κι έχει τις ρίζες της στον ιαπωνικό μινιμαλισμό. Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα πως η οργανική αρχιτεκτονική είναι ένα ρεύμα που γεννήθηκε πρόσφατα, λόγω των νέων κτιρίων που σχεδιάζονται με βάση τα βιοκλιματικά πρότυπα, αλλά και των κάθετων κήπων που ξεπηδούν από τις προσόψεις παλιότερων πολυκατοικιών και τις εισόδους κτιρίων-γραφείων και ξενοδοχείων.

Rügenhaus © Denis Andernach

Η πραγματικότητα όμως είναι πως η οργανική αρχιτεκτονική υπάρχει σχεδόν από τη γέννηση του ανθρώπου. Με εξαίρεση ίσως τους δύο τελευταίους αιώνες, οι κατοικίες κατασκευάζονταν έχοντας ως κανόνα την εξυπηρέτησή μας, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, τη βασική λειτουργία τους, αλλά και το ομαλό τους ταίριασμα με τη φύση.

Parteienhaus © Denis Andernach

Στους πιο σύγχρονους καιρούς όλα αυτά άλλαξαν. Όταν σκεφτόμαστε τη λέξη σπίτι, ο νους μας πάει στις βαρετές κιβωτιόσχημες πολυκατοικίες στις οποίες στριμώχνονται οι ιδιοκτήτες τους. Υπήρξαν όμως κι ορισμένα φωτεινά μυαλά που αποφάσισαν να δραπετεύσουν από αυτό το μοτίβο, επανενώνοντας τον άνθρωπο με τη φύση, χωρίς να τον αφήνουν άστεγο.

Feierabendhaus © Denis Andernach

Τα πιο τρανά παραδείγματα είναι φυσικά ο Frank Lloyd Wright με το παροιμιώδες έργο του “Falling Water” και ο Alvar Aalto με την ιαπωνικής αισθητικής “Villa Mairea”. Και στις δύο κατοικίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον υλικά όπως η πέτρα και το ξύλο και γίνεται μια προσπάθεια να αποφευχθούν, όσο αυτό είναι δυνατό, ή να «κρυφτούν» οι ευθείες γραμμές και να τονιστούν οι πιο φυσικές καμπυλωτές επιφάνειες.

Falling Water © Frank Lloyd Wright

Η οργανική αρχιτεκτονική δεν είναι παρόλα αυτά μια ουτοπία, κινδυνεύοντας κάποιος να ερμηνεύσει λανθασμένα τα σχέδια του Denis Andernach, καθώς η αποκλειστική χρήση του ασπρόμαυρου και το σχεδόν αποπνικτικά μαύρο γέμισμα των σκιών παραπέμπει ασυνείδητα στα σκοτεινά graphic novels του Frank Miller.

Giebelhaus © Denis Andernach

Οι αναφορές του στην επαναφορά του αστικού σχεδιασμού σε μια πιο μινιμαλιστική και νατουραλιστική εκδοχή γίνονται εμφανείς, κυρίως μέσω των μεγάλων ανοιγμάτων που δημιουργεί στους τοίχους, προκειμένου το φυσικό φως να εισβάλλει ανενόχλητο στους προσωπικούς μας χώρους και κατά δεύτερο λόγο δίνοντάς τους ελευθερία κι άνεση, χωρίς να τα στοιβάζει το ένα δίπλα στο άλλο κι επιτρέποντας στους ενοίκους του να απολαμβάνουν τη φύση.

Ornithologenhaus © Denis Andernach

Τα σχέδια του εμπνέονται από τη φύση κι αποπνέουν βιωσιμότητα, υγεία, ποικιλομορφία και σταθερότητα. Τα κτίρια αναδύονται σαν το νεοσχηματισμένο οργανισμό που ξεπροβάλλει από τον σπόρο του. Υφίστανται στο παρόν κι έχουν τη δυνατότητα να αναγεννώνται. Είναι ευέλικτα και προσαρμόσιμα, ικανοποιούν κοινωνικές, φυσικές και πνευματικές ανάγκες. Προκύπτουν μέσα από το περιβάλλον και είναι μοναδικά.

Bόcherhaus © Denis Andernach

Δεν σχεδιάζει συμπαθητικά σπίτια τα οποία πρόκειται να ξεχαστούν εύκολα. Είναι κατοικίες που πάντα υπήρχαν, πρέπει να υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Η πραγματικότητα είναι πως αυτά τα σχέδια είναι απλά η αρχή για ένα πιο φιλικό σπίτι του αύριο.

Έχοντας ως παράδειγμα τα κτίρια του Gaudi, το “Nautilus house” στο Μεξικό, το “Desert house” στην Καλιφόρνια και τα σφαιρικά δεντρόσπιτα στο Βανκούβερ, μπορούμε να πούμε πως η οργανική αρχιτεκτονική ξαναήρθε κι αυτή τη φορά ίσως μείνει λίγο περισσότερο μαζί μας. 

1
Μοιράσου το