Auditorium

Benn Jordan: The Flashbulb

feature_img__benn-jordan-the-flashbulb
The Flashbulb, Acidwolf, Flexe είναι μόνο μερικά από τα μουσικά project που έχει δημιουργήσει ο Benn Jordan, ο κύριος avant-garde της ηλεκτρονικής μουσικής. Πειραματικός ήχος σε ambient, dubstep και idm ηχοτόπια ή ατμοσφαιρική κινηματογραφική μουσική;

Ο Benn Jordan είναι ένας πολυτάλαντος και ευφυής συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής. Γεννημένος το 1978, μεγάλωσε στο Σικάγο, όπου και επηρεάστηκε από την τοπική jazz σκηνή. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη μουσική σε ηλικία πέντε ετών, πριν καν πάει σχολείο παίζοντας jazz μελωδίες στην κιθάρα του, καθώς ήταν αυτοδίδακτος. Συνεχίζει με πιάνο και ντραμς και στην ηλικία των δεκατριών χρονών ξεκινά τις ηχογραφήσεις. Έχει δημιουργήσει πολλά μουσικά projects με διαφορετικά ψευδώνυμα, όπως: Acidwolf, Human Action Network, Flexe, Dysrythmia, ενίοτε και ως Benn Jordan.

Είναι από τους λίγους καλλιτέχνες, αν όχι ο μοναδικός, που τα βάζει με την iTunes, κατηγορώντας την εταιρεία ότι πουλάει τη μουσική του (συγκεκριμένα το δίσκο “Soundtrack To A Vacant Life”), χωρίς να έχουν υπογράψει συμβόλαιο και χωρίς να μοιράζονται τα έσοδα των πωλήσεων. Η επόμενη του κίνηση είναι να ανεβάσει ο ίδιος τον δίσκο του “Soundtrack To A Vacant Life” στη μηχανή BitTorrent, επιτρέποντας ουσιαστικά στους θαυμαστές του να κατεβάσουν τον δίσκο δωρεάν.
Το 2008 ιδρύει τη δική του μη κερδοσκοπική δισκογραφική εταιρεία, την Alphabasics Records, έτσι ώστε να κυκλοφορεί μόνος του τους δίσκους του αλλά και να εγγυάται στους υπόλοιπους καλλιτέχνες ότι όλα τα έσοδα καρπώνονται από αυτούς, χωρίς καμία προμήθεια στην δισκογραφική.

Κάθε project του διακρίνεται από διαφορετικό είδος μουσικής. Ως Benn Jordan υπογράφει κυρίως πιο κλασικούς και προσωπικούς δίσκους από το 2008 και μετά, όπως είναι οι: “Pale Blue Dot”, “Louisiana Mourning” και “The Universe: Original Score”.

Ως Acidwolf ή Human Action Network συνθέτει σε ένα ρετρό acid στυλ χρησιμοποιώντας παλιά ντραμς, όπως το TR-808 ή το TB- 303 και κυκλοφορεί δύο δουλειές, το δίσκο “Acidwolf Legacy 1995 – 2005” και το δίσκο “Welcome To Chicago”.

Από το 1999 τον συναντάμε κυρίως ως The Flashbulb, το πιο διαδεδομένο και εκλεκτικό του project με καθαρά ηλεκτρονικό, ambient, idm και ολίγον post- rock ήχο και με παραγωγή είκοσι ένα συνολικά δίσκων (LP και EP μαζί). Αν υπολογίσει κανείς και τους έξι δίσκους με τα υπόλοιπα ψευδώνυμα, θα καταλάβει ότι ο 33χρονος Mr της ηλεκτρονικής μουσικής έχει καταφέρει όσα λίγοι σε διπλάσιο αριθμό ετών.

Ως The Flashbulb γράφει κυρίως drill n' bass και breakcore συνθέσεις, όπου drill n' bass σκεφτείτε αντίστοιχα τον Aphex Twin ή τον Squarepusher και όπου breakcore τον Kettel. Κάθε δίσκος διακρίνεται από διαφορετικό στυλ, αλλά όλοι ταυτίζονται στην ενορχήστρωση, εφόσον ο Flashbulb χρησιμοποιεί τόσο αληθινά όργανα όσο και ηχογραφημένους ήχους. Κλασικές συνθέσεις μπλέκονται με στοιχεία electronica και τη μια στιγμή νιώθεις σαν να σε χτυπάει το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ την άλλη να ταξιδεύεις χαμένος σε διαστημικά ηχοτόπια.

Ανάμεσα στους τόσους δίσκους, σίγουρα κάποιοι ξεχωρίζουν περισσότερο. Για παράδειγμα, ο δίσκος “Red Extensions Of Me” του 2004 είναι από τους ελάχιστους, στους οποίους συμμετέχει και ο Greg Hirte με το βιολί του. Ο δίσκος “Kirlian Selections” του 2006 περιλαμβάνει 28 κομμάτια, μερικά από τα οποία ντύνουν μουσικά επιτυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες, όπως το κομμάτι “Passage D” που χρησιμοποιήθηκε για την διαφήμιση της Dove στην καμπάνια της Campaign for Real Beauty.

Ήδη από το 2003 ο Benn Jordan άλλοτε ως Flashbulb και άλλοτε σαν Benn ξεκινά να γράφει περισσότερο κινηματογραφική μουσική για ταινίες με αποκορύφωμα το δίσκο του 2008 “Soundtrack To A Vacant Life” που γράφτηκε ως soundtrack χωρίς όμως να χρησιμοποιηθεί σε κάποια ταινία. Αυτός ο δίσκος είναι το πέρασμα του από τον καθαρά ηλεκτρονικό ήχο σε πιο κλασικές φόρμες. Το 2010 κυκλοφορεί το δίσκο “Arboreal” και δηλώνει ξεκάθαρα παρών στον κόσμο της electronica. Κομμάτια όπως το “Undiscovered Colors” ή το “Skeletons” που στο τέλος τα σπάει με τις κιθάρες του μπορούν να γίνουν το επόμενο κόλλημα σου.

Το 2012 κυκλοφορεί τον ατμοσφαιρικό δίσκο “Opus At The End of Everything” με 25 κομμάτια, που αξίζει να τον ακούσει κανείς ολόκληρο από το πρώτο ως το τελευταίο κομμάτι ξανά και ξανά, κάνοντας ίσως περισσότερες στάσεις στο τραγούδι “Good Luck Out There”.

Εκτός από τους δίσκους, έχει κυκλοφορήσει και πολύ αξιόλογα EP με το “That Missing Week” και το “Terra Firma” να ξεχωρίζουν.

Σε συνεντεύξεις υποστηρίζει, ότι ο μοναδικός λόγος που έχει έρθει σε αυτόν τον κόσμο είναι για να γράφει μουσική. Δεν βρίσκουμε καμιά αφορμή για να διαφωνήσουμε μαζί του. Αν δε σας έπεισα με τα λόγια, απλά ακούστε τη μουσική του. 

AKOYΣΕ

Content Sources

 • http://theflashbulb.net/
 • http://www.thesirenssound.com/2012/05/10/the-flashbulb/
 • http://www.musicreviewdatabase.co.uk/2012/10/interview-benn-jordan.html
 • http://www.discogs.com/artist/Benn+L.+Jordan
 • http://www.sputnikmusic.com/bands/Benn-Jordan/14819/
 • http://www.bamm.tv/band/The-Flashbulb/156
 • http://rad-a-rt.blogspot.gr/2012/05/flashbulb-opus-at-end-of-everything.html
 • http://makeshiftreviews.wordpress.com/2009/03/10/benn-jordan-aka-the-flashbulb/
 • http://www.microcosmologist.com/blog/album-review-arboreal-by-the-flashbulb/

Photo Sources

 • http://a1.ec-images.myspacecdn.com/images02/123/0c5503df945c444b9a35b56f60b4a175/l.jpg
 • http://24.media.tumblr.com/tumblr_lowojwK9JP1qgq0cno1_500.jpg
1
Μοιράσου το