Άρθρα :: What's the Story articles :: what's the story

επιλογή γλώσσας
choose language

25.09
2014
  • Column: What's the Story
  • Author: Artcore

Η κομικ-ή πλευρά των Smiths μέσα από τα Peanuts

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Η κομικ-ή πλευρά των Smiths μέσα από τα Peanuts)

Κανείς δεν γνωρίζει τη μελαγχολία καλύτερα από τον πρώην τραγουδιστή των Smiths, Morrissey. Εκτός, ίσως, από τον Charlie Brown. Και επειδή όλοι γνωρίζουμε πως η δυστυχία αγαπάει τη συντροφικότητα, γιατί δεν «ενώνουμε» και τα δύο μαζί;

1. How Soon is Now?

εικόνα άρθρου (Η κομικ-ή πλευρά των Smiths μέσα από τα Peanuts)

Αν και γράφτηκε από τον τραγουδιστή των Smiths, Morrissey και τον κιθαρίστα Johnny Marr, κυκλοφόρησε ως ένα B-side του 12” Single, “William It Was Really Nothing”, το 1984. Επανακυκλοφόρησε ως Single στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο του 1985. Χάρη στο επικό Riff του Johnny Marr μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πιο γνωστό τραγούδι των Smiths στο ευρύ κοινό. Για μία μπάντα που εξυμνεί την αμοιβαία αγάπη, το “How Soon is Now” λειτουργεί εκπληκτικά καλά ως ύμνος του ᾽80. 

Υψηλότερη θέση στα chart: 24.

 

2. There is a Light That Never Goes Out

εικόνα άρθρου (Η κομικ-ή πλευρά των Smiths μέσα από τα Peanuts)

Αρχικά, εμφανίζεται στο τρίτο τους άλμπουμ, “The Queen is Dead”, το 1986 και επανακυκλοφορεί ως Single τον Οκτώβριο του 1992, πέντε χρόνια μετά τη διάλυση των Smiths. Το σπουδαιότερο, το πιο αξιοσημείωτο ερωτικό τραγούδι στην ιστορία της ανθρωπότητας με θαυμάσιο βίντεο.

And if a 10-ton truck kills the both of us / To die by your side, well, the pleasure, the privilege is mine.

Υψηλότερη θέση στα chart: 11.

3. Heaven Knows I’m Miserable Now

εικόνα άρθρου (Η κομικ-ή πλευρά των Smiths μέσα από τα Peanuts)

Κυκλοφόρησε ως Single το Μάιο του 1984. Το τραγούδι που καθιέρωσε τους Smiths στη συνείδηση του κόσμου ως η «Βρετανική μελαγχολκή μπάντα» είναι ειρωνικά το πιο αστείο Single τους μέχρι σήμερα.Ένα τραγούδι που η μουσική και ο στίχος του περιγράφουν ολόκληρο το ήθος των Smiths. Αναγράφεται από το “Rock and Roll Hall of Fame” ως ένα από τα πεντακόσια τραγούδια που διαμόρφωσαν το ύφος του Rock and Roll. 

Υψηλότερη θέση στα chart: 10. 

4. Panic

εικόνα άρθρου (Η κομικ-ή πλευρά των Smiths μέσα από τα Peanuts)

Κυκλοφόρησε ως Single τον Ιούλιο του 1986. Θριαμβευτική επανεμφάνιση των Smiths, ως ένα κλασικό γκρουπ των Singles. Ήταν η πρώτη ηχογράφηση του νέου τους μέλους, Craig Gannon, μιας και ο Andy Rourke (μπασίστας) είχε απολυθεί λόγω του ότι ήταν τοξικομανής. Η αλήθεια είναι πως πάντα ήθελα να κάνω ραδιόφωνο με το “Panic” ως εναρκτήριο κομμάτι. 

Υψηλότερη θέση στα chart: 11.

 

5. Asleep

εικόνα άρθρου (Η κομικ-ή πλευρά των Smiths μέσα από τα Peanuts)

Ηχογραφήθηκε στο Λονδίνο το 1985. Εμφανίζεται στις συλλογές “The World Won’t Listen” και “Louder Than Bombs” και κυκλοφόρησε ως B-side από το άλμπουμ “The Boy With The Thorn in His Side” τον Σεπτέμβριο του 1985. Μία από τις επίμονες ζοφερές στιγμές στον κανόνα των Smiths μέχρι και σήμερα... ο Morrissey, απόλυτα ερωτευμένος με τον θάνατο κρατάει την υπόσχεση του για «έναν καλύτερο κόσμο». 

 

 

6. Bigmouth Strikes Again

εικόνα άρθρου (Η κομικ-ή πλευρά των Smiths μέσα από τα Peanuts)

Εμφανίζεται στο τρίτο άλμπουμ των Smiths, “The Queen is Dead”, το 1986 και ήταν το πρώτο κομμάτι από το άλμπουμ που κυκλοφόρησε ως Single. Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού, ο πρωταγωνιστής συγκρίνει τον εαυτό του με τη Joan of Arc, “as the flames rose to her Roman nose”. Ο Morrissey, στις ζωντανές εμφανίσεις του, συχνά αλλάζει τον στίχο “and her Walkman started to melt” ανάλογα με το τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής… “and her iPod started to melt”. 

Υψηλότερη θέση στα chart: 26.

7. Ask

εικόνα άρθρου (Η κομικ-ή πλευρά των Smiths μέσα από τα Peanuts)

Κυκλοφόρησε ως Single τον Οκτώβριο του 1986. Εμφανίζεται στις συλλογές “The World Won’t Listen” και “Louder Than Bombs”, αλλά και στο άλμπουμ “Rank”. Το “Ask” έχει χαρακτηριστεί ως το αποκορύφωμα μεταξύ των Highlights του δίσκου “Louder Than Bombs”. Υπάρχουν δύο εκδόσεις αυτού του τραγουδιού. Η πρώτη έκδοση που εμφανίζεται στις Single κυκλοφορίες και στο άλμπουμ “The Very Best of The Smiths” ολοκληρώνεται λίγο νωρίτερα και τα φωνητικά διαρκούν μέχρι το τέλος. Τα φωνητικά σε αυτήν την έκδοση είναι επίσης ανάμεικτα και πιο δυνατά. Η εκδοχή που εμφανίζεται σε όλα τα υπόλοιπα άλμπουμ, εκτός από αυτό που αναγράφεται παραπάνω, κρατάει περισσότερο και τα φωνητικά σταματούν πριν το τραγούδι ξεκινήσει να εξασθαινεί. 

Υψηλότερη θέση στα chart: 14.

 

 

8. This Charming Man

εικόνα άρθρου (Η κομικ-ή πλευρά των Smiths μέσα από τα Peanuts)

Κυκλοφόρησε ως το δεύτερο Single του συγκροτήματος τον Οκτώβριο του 1983. Το τραγούδι είναι χαρακτηριστικό λόγω του Jangle Pop Riff του Marr και τους στίχους του χαρακτηριστικά δύσθυμου Morrissey, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από τα επαναλαμβανόμενα θέματα των Smiths, όσον αφορά τη σεξουαλική αμφισημία και τη λαγνεία. Αλλά αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει στο κομμάτι είναι το πως ερευνάει τις δυσάρεστες πραγματικότητες της εφηβείας με μια ευαισθησία που θυμίζει σχεδόν Κάρολο Ντίκενς. 

Υψηλότερη θέση στα chart: 25. 

για το Artcore γράφει:
Νικόλας Πολίτης

-
αντί βιογραφικού
εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer