Άρθρα :: Thursday Trivia articles :: thursday trivia

επιλογή γλώσσας
choose language

04.05
2017

Thursday Trivia #57

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Thursday Trivia #57)

Ποιος είναι ο Edo Murtić.

Η Κροατία μπορεί να είναι περήφανη για τα καλλιτεχνικά της τέκνα, αφού στις 4 Μαΐου του 1921 γεννήθηκε ο Edo Murtić, ένας από τους σημαντικότερους εικαστικούς σε παγκόσμια κλίμακα. Λάτρης του αφηρημένου λυρισμού και του εξπρεσιονισμού, του άρεσε να χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές: ελαιογραφία, κεραμική, μωσαϊκό, γραφικό σχέδιο κτ.λ.. 

εικόνα άρθρου (Thursday Trivia #57)

Η παιδεία που έλαβε από μικρός στάθηκε ένας από τους λόγους για να εκφράσει από νωρίς την αγάπη του για τη ζωγραφική και την τέχνη γενικότερα, ενώ στην ηλικία των 14 ετών έκανε την πρώτη έκθεση με έργα του στο Royal High School του Ζάγκρεμπ.

εικόνα άρθρου (Thursday Trivia #57)

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, άρχισε να επηρεάζεται έντονα από την ιδεολογία του σοσιαλισμού και με αφορμή το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εντάχθηκε στο αντιφασιστικό κίνημα της χώρας του, ενώ δεν άργησε να εισχωρήσει και στα Τάγματα Ελευθερίας (Liberation Forces), όπου δούλεψε σχεδιάζοντας γραφικά, αφίσες και βιβλία. Μετά το τέλος του πολέμου άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο οργανώνοντας εκθέσεις με τα έργα του, ενώ κατά τη διαμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά ήρθε σε επαφή με το κίνημα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

εικόνα άρθρου (Thursday Trivia #57)

Τον ελεύθερό του χρόνο τον περνούσε με τη σύζυγό του στην ιταλική πόλη Vrsar, όπου απολάμβανε την ησυχία και την ομορφία του τοπίου, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς πίνακές του.

εικόνα άρθρου (Thursday Trivia #57)
εικόνα άρθρου (Thursday Trivia #57)

Στις 2 Ιανουαρίου του 2005 άφησε την τελευταία του πνοή στο Ζάγκρεμπ σε ηλικία 83 ετών. Το ενδιαφέρον για τα έργα του συνεχώς μεγαλώνει, ενώ σημαντικό μέρος τους εκτίθεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ζάκγρεμπ.

εικόνα αρθρογράφου (Γιάννης Κουτσουσίμος)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Γιάννης Κουτσουσίμος

Γεια σας και χαρά μας.

Artcore magazine's footer