Άρθρα :: Thursday Trivia articles :: thursday trivia

επιλογή γλώσσας
choose language

06.04
2017

Thursday Trivia #53

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Thursday Trivia #53)

«Η Έγερση του Λαζάρου» του Michelangelο Caravaggio

«Η Έγερση του Λαζάρου» αποτελεί ίσως ένα από τα κορυφαία έργα του Caravaggio, του σπουδαίου Ιταλού ζωγράφου της σχολής Baroque, της οποίας θεωρείται ο πρώτος εκπρόσωπός της.

Πρόκειται για μία σφιχτοδεμένη σύνθεση με πολλαπλές φιγούρες εν είδει ζωφόρου. Οι εκφράσεις και η στάση των σωμάτων αποπνέουν ένταση και ζωντανεύουν τη σκηνή με μια αβίαστη φυσικότητα. Το φως συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα έτσι όπως πέφτει στη δεξιά παλάμη του Λαζάρου. Έχουν εκφραστεί διάφορες απόψεις σχετικά με την πηγή έμπνευσης κι αποτύπωσης αυτής της ασυνήθιστα δυναμικής στάσης του αναστημένου κορμιού· δεσπόζουσα θέση κατέχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή ο Caravaggio στηρίχτηκε σε μία γκραβούρα της Diana Ghisi (βασισμένη σε έργο του Giulio Romano) που αναπαριστά μια σκηνή μάχης γύρω από το σώμα του άψυχου Πάτροκλου. Η δεύτερη εκδοχή, που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ευσταθεί, αναφέρει ότι ο καλλιτέχνης αποτύπωσε τη στάση αυτή χρησιμοποιώντας ένα εκταφέν σώμα. 

εικόνα άρθρου (Thursday Trivia #53)

Ο πίνακας παραδόθηκε στις 16 Ιουνίου του 1609 και κόσμησε τον καθεδρικό Padri Crociferi στη Μεσσίνα. Και ο Caravaggio, κατά τη γνωστή του συνήθεια με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη «Σύλληψη του Ιησού» (1602), ανάμεσα στις φιγούρες συμπεριέλαβε και τον εαυτό του.

Την ανέγερση του ναού είχε αναλάβει ένας εύπορος έμπορος της πόλης, η αρχική σκέψη του οποίου ήταν το κεντρικό θέμα του πίνακα να αναπαριστά την Παρθένο Μαρία, τον Ιησού, τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και άλλους αγίους. Καθώς όμως το οικογενειακό του όνομα του τύχαινε να είναι Lazarri, ο Caravaggio πρότεινε την αλλαγή του θέματος έτσι ώστε να τιμηθεί ανάλογα κι ο ευεργέτης του ναού.

εικόνα αρθρογράφου (Άννα Πριγκιπάκη)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Άννα Πριγκιπάκη

Γεννήθηκε ένα κυριακάτικο μεσημέρι του Μαΐου στην Αλεξάνδρεια, πέρασε τα παιδικά της χρόνια ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα και τώρα ζει μόνιμα σε όλον τον κόσμο μέσα από τα ταξίδια που της προσφέρει ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου, γιατί κανείς δεν μπορεί να ζήσει τόσο ώστε να επισκεφτεί όλες τις γωνιές της γης. Αγαπάει τη φωτογραφία, τη δημιουργία επεξεργασμένων εικόνων, το θερινό σινεμά και τις καλοκαιρινές ξαπλώστρες τα δροσερά βράδια του Σεπτέμβρη.

Artcore magazine's footer