Άρθρα :: Thursday Trivia articles :: thursday trivia

επιλογή γλώσσας
choose language

30.03
2017

Thursday Trivia #52

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Thursday Trivia #52)

Stanley Kubrick (1928-1999): Οι απαιτήσεις μιας ιδιοφυίας

Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Stanley Kubrick συνεχίζει να θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς και σπουδαίους σκηνοθέτες της ιστορίας του σινεμά. Οι ταινίες του αποτελούν αντικείμενο σπουδών και μελέτης σε σχολές νέων κινηματογραφιστών και οι περισσότερες φιγουράρουν συνεχώς στις λίστες με τις «καλύτερες» ταινίες όλων των εποχών (βλ. και παλιότερο αφιέρωμα στο artcore).

Όμως, μαζί με τη φήμη του ως ένας από τους τελευταίους auter, δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας συνοδεύουν το έργο και τη ζωή του. Πολύ πρόσφατα, η κόρη του Vivian, αναγκάστηκε να απαντήσει δημοσίως για την πιο τραβηγμένη θεωρία, που θέλει την πιο πετυχημένη και ολοκληρωμένη παραγωγή του σκηνοθέτη να είναι η… γνωστή sci-fi δραματική προσελήνωση.

εικόνα άρθρου (Thursday Trivia #52)

Άλλες θεωρίες έχουν οδηγήσει στη δημιουργία εξαιρετικών ντοκιμαντέρ, όπως το πρόσφατο “Room 237”, όπου μια σειρά από απίθανες και εκπληκτικές θεωρίες προσπαθούν να ερμηνεύσουν την ταινία “The Shining” και όλους τους κρυφούς συμβολισμούς της.

Πίσω όμως από τους πολλούς μύθους και τη φαντασία της ποπ κουλτούρας, η φήμη του Kubrick ως ένας από τους πιο απαιτητικούς και ιδιότροπους σκηνοθέτες είναι πέρα για πέρα αληθινή. Η καθοδήγηση των ηθοποιών για να αποδώσουν το όραμά του ήταν μια εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, συναισθηματικά αλλά και σωματικά. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, οι ηθοποιοί είναι όργανα παραγωγής συναισθήματος. Όχι τυχαία, είχε ίδια φιλοσοφία πάνω στα «συναισθηματικά και κινούμενα» αντικείμενά του όπως είχε πάνω στα σκηνικά του, κατασκευασμένα πάντα με ψυχαναγκαστική εμμονή στη λεπτομέρεια. 

Ο Tom Cruise φέρεται να έβγαλε έρπη (…) κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του “Eyes Wide Shut”, στο οποίο ο σκηνοθέτης του ζητούσε εξωφρενικό αριθμό επαναλήψεων των σκηνών, ενώ δεν τον άφηνε να παρακολουθεί την -τότε σύζυγό του- Nicole Kidman στα γυρίσματα των δικών της σκηνών, με στόχο να νιώσει πραγματική ζήλια.

Λίγο παλιότερα, τα ψυχολογικά και σωματικά όρια της Shelley Duvall δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του εμβληματικού “The Shining”. 

εικόνα άρθρου (Thursday Trivia #52)

Τα μαλλιά της άρχισαν να πέφτουν ενώ η ίδια βρισκόταν συνεχώς στα πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης, καθώς οι απαιτήσεις του Kubrick έφταναν πολύ συχνά στη «γκρίζα ζώνη» της κακοποίησης. Ακόμα και ο Jack Nicholson, που κουβαλούσε μπόλικη τρέλα για να τον βοηθάει στους «φευγάτους» ρόλους του, επιβεβαίωσε τις απάνθρωπες απαιτήσεις αλλά και το γεγονός πως η σκηνή όπου η Duvall προσπαθεί να αμυνθεί του παράφρονα Nicholson με ένα ρόπαλο στις σκάλες χρειάστηκε ….127 λήψεις για να μείνει ευχαριστημένος ο Kubrick (ρεκόρ λήψεων για ομιλούσα σκηνή).

Ο σεναριογράφος του “Full Metal Jacket”, Michael Herr, δήλωσε πως κανένας από τους ηθοποιούς δεν ήταν προετοιμασμένος για να βιώσει την πιο σκληρή δοκιμασία της επαγγελματικής του καριέρας. «Οι ηθοποιοί περνούσαν μια πραγματική κόλαση, μα όταν γυρνούσαν πάντα ήθελαν να επιστρέψουν σε αυτόν.»

Οι φήμες για τις «επαναλήψεις» των σκηνών του Kubrick διατρέχουν το σύνολο του έργου του. Όλοι όμως παραδέχονται πως δεν ήταν απλά μια εμμονή αλλά πραγματικό κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας. Ο Kubrick άλλωστε δεν έκανε πρόβες πριν τα γυρίσματα, αλλά ήθελε την «έξαψη» και την εγρήγορση που έφερνε η κάμερα σε λειτουργία. Πιθανότατα, μεγάλο μέρος της συναισθηματικής δύναμης που έχουν οι ταινίες του να βασίζεται πάνω σε αυτές τις ιδιοτροπίες.

εικόνα αρθρογράφου (Πάνος Τσερόλας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Πάνος Τσερόλας

Ο Πάνος Τσερόλας είναι συγγραφέας παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους. Οσονούπω, διδάκτορας στη Γεωλογία Πετρελαίων στο Πανεπιστήμιο Πατρών, απ' όπου ελπίζει μια μέρα να αποφοιτήσει και από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Γεννήθηκε ένα καλοκαίρι στα μέσα της δεκαετίας του '80, με καταγωγή από την Εύβοια.

Artcore magazine's footer