Άρθρα :: Thursday Trivia articles :: thursday trivia

επιλογή γλώσσας
choose language

09.03
2017

Thursday Trivia #50

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Thursday Trivia #50)

«Η Μόσχα δεν πιστεύει στα δάκρυα», η σοβιετική ταινία που κέρδισε το 1981 το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και κανένας από τους συντελεστές της δεν εμφανίστηκε στην απονομή!

Η ρωσική ταινία «Η Μόσχα δεν πιστεύει στα δάκρυα» (αγγλικά: "Moscow Does Not Believe In Tears",) γυρίστηκε τη σεζόν 1979-80, βγήκε στις αίθουσες λίγο καιρό αργότερα από την επίσημη κρατική εταιρία της τότε Σοβιετικής Ένωσης, τη ΜΟΣ ΦΙΛΜ, και κατέπληξε κοινό και κριτικούς. Για πρώτη φορά είδαμε μια σοβιετική ταινία να ασχολείται με την καθημερινότητα των ανθρώπων, τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Το θέμα απλοϊκό μα τόσο ασυνήθιστο για την εποχή εκείνη και τη ΜΟΣ ΦΙΛΜ που είχε συνδέσει το όνομά της με τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό και τις μεταφορές μεγάλων έργων της κλασικής λογοτεχνίας στη μεγάλη οθόνη.

εικόνα άρθρου (Thursday Trivia #50)

Ο θεατής παρακολουθεί τις ιστορίες τριών γυναικών που έρχονται από την επαρχία στην πρωτεύουσα γύρω στο 1958. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέχρι να βρουν τον δρόμο τους, οι προσδοκίες τους για τη ζωή που διαψεύδονται στη Μόσχα, η οποία είναι αμείλικτη και όχι η παραμυθένια πόλη που είχαν στο μυαλό τους (εξού και ο τίτλος της ταινίας) αλλά και τα όνειρα και οι προσπάθειες για κοινωνική αναρρίχηση που θα καταβάλλουν οι ηρωίδες, αποτελούν το κεντρικό θέμα της ταινίας, που η θετική της απήχηση οδήγησε και στην κυκλοφορία της ταινίας στο εξωτερικό. 

Τα θετικά σχόλια συνεχίστηκαν και εκτός συνόρων με αποκορύφωμα τη Γαλλία, όπου εκτός των προβολών της ταινίας στους γαλλικούς κινηματογράφους, μεταφράστηκαν ακόμη και οι στίχοι του soundtrack της ταινίας στα γαλλικά! Η επιτυχία της ήταν τεράστια και όλη η Δύση είχε μείνει άλαλη με το αριστούργημα του Vladimir Menshov. Κάπως έτσι, φτάσαμε στο 1981, όταν η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (Academy Award for Best Foreign Language Film) στο Λος Άντζελες από την Ακαδημία Κινηματογράφου (Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

εικόνα άρθρου (Thursday Trivia #50)

Το φίλμ ήταν υποψήφιο μαζί με άλλες, εξίσου δυνατές υποψηφιότητες, όπως για παράδειγμα την ταινία του αξεπέραστου Akira Kurosawa "Kagemusha" ("The Shadow Warrior"). Παρόλ’ αυτά, μόλις ανακοινώθηκε από τον Franco Zeffirelli και την Brooke Shields, που κλήθηκαν να δώσουν το συγκεκριμένο βραβείο, πως νικήτρια ταινία είναι «Η Μόσχα δεν πιστεύει στα δάκρυα», ο Πρέσβης της Ε.Σ.Σ.Δ., Anatoli Dyuzhuv, ήταν αυτός που έσπευσε να παραλάβει το χρυσό αγαλματάκι, καθώς κανένας από τους συντελεστές (σκηνοθεσία: Vladimir Menshov, σενάριο: Valentin Chernykh, πρωταγωνιστές: Vera Alentova και Aleksey Batalov) δεν παρευρέθηκε. Αν αναλογιστεί κανείς τις σχέσεις Ε.Σ.Σ.Δ. και ΗΠΑ την εποχή εκείνη και το όλο κλίμα του Ψυχρού Πολέμου αντιλαμβάνεται τους λόγους, ωστόσο η απουσία αυτή στην τελετή δεν πέρασε απαρατήρητη. 

*Αν δεν έχετε δει την ταινία, σπεύστε! Κυκλοφορεί στο youtube με αγγλικούς υπότιτλους! 

Εικόνες (Πηγές)

  • http://static.tvtropes.org
  • https://images-na.ssl-images-amazon.com
  • http://renewgallery.com/ 
εικόνα αρθρογράφου (Βικτώρια Τατσίδου)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Βικτώρια Τατσίδου

Με λένε Βικτώρια, ζω στη Θεσσαλονίκη και είμαι... άσε! ηλικίες δε χρειάζεται πλέον να αναφέρουμε! Τελείωσα το τμήμα Φιλολογίας Α.Π.Θ. και αυτό συνέβαλε σίγουρα στην αγάπη μου για τη λογοτεχνία, ελληνική και ξένη. Μ' αρέσουν οι ξένες γλώσσες, οι διαφορετικές κουζίνες και τα ταξίδια, με αγαπημένο προορισμό το Λονδίνο, όπου πέρασα ένα εξάμηνο.

Artcore magazine's footer