Άρθρα :: Thursday Trivia articles :: thursday trivia

επιλογή γλώσσας
choose language

09.02
2017

Thursday Trivia #46

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Thursday Trivia #46)

Τον Οκτώβριο του 1888, ο Thomas Edison έγραφε: «Πειραματίζομαι πάνω σε μία συσκευή η οποία λειτουργεί για τα μάτια με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί κι ο φωνογράφος για το αυτί».

Τον Φλεβάρη του 1893 ολοκλήρωσε την κατασκευή του προσωπικού του κινηματοθεάτρου. Έμεινε γνωστό στην ιστορία ως Black Maria, όρος δανεισμένος από την αργκό που χρησιμοποιούταν για να περιγράψουν τις σκοτεινές, άβολες και μικροσκοπικές αστυνομικές κλούβες. Ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε προκειμένου να γυρίζονται εντός αυτού ταινίες, τις οποίες θα ήταν δυνατό να παρακολουθήσει κάποιος μέσω του κινητοσκόπιου, μίας πρώιμης κινηματογραφικής μηχανής, προϊόν σύλληψης και κατασκευής του συνεργάτη του William Kennedy Laurie Dickson. Το στούντιο ήταν ξύλινο, σκοτεινό, καλυμμένο με πισσόχαρτο, είχε κινητή οροφή και στηριζόταν σε ένα σύστημα περιστρεφόμενης βάσης με ράγες, έτσι ώστε να εισέρχεται εντός αυτού το ηλιακό φως όλη την ημέρα.

Ο Έντισον ήταν ένας εκ των εφευρετών της κινούμενης εικόνας. Αλλά φυσικά δεν του ανήκουν όλα τα εύσημα. Ο Thomas Armat και ο Francis Jenkins σχεδίασαν το φαντασμοσκόπιο, έναν πρώιμο προβολέα εικόνων σε οθόνη, από τους οποίους ο Edison απέκτησε τα δικαιώματα για να κατασκευάσει τους δικούς του προβολείς. Οι αδερφοί Lumiere στη Γαλλία συνεισέφεραν σημαντικά στην εξέλιξη του κινηματογράφου. Με τη συμβολή και άλλων εφευρετών, ο Edison ένωσε όλα τα κομμάτια του παζλ και γι’αυτό αποκαλείται κάποιες φορές, λανθασμένα ίσως, ως ο «Πατέρας της Κινούμενης Εικόνας».

Κείμενα (Πηγές)

  • https://www.nps.gov/edis/learn/kidsyouth/motion-pictures.htm
εικόνα αρθρογράφου (Άννα Πριγκιπάκη)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Άννα Πριγκιπάκη

Γεννήθηκε ένα κυριακάτικο μεσημέρι του Μαΐου στην Αλεξάνδρεια, πέρασε τα παιδικά της χρόνια ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα και τώρα ζει μόνιμα σε όλον τον κόσμο μέσα από τα ταξίδια που της προσφέρει ο μαγικός κόσμος του διαδικτύου, γιατί κανείς δεν μπορεί να ζήσει τόσο ώστε να επισκεφτεί όλες τις γωνιές της γης. Αγαπάει τη φωτογραφία, τη δημιουργία επεξεργασμένων εικόνων, το θερινό σινεμά και τις καλοκαιρινές ξαπλώστρες τα δροσερά βράδια του Σεπτέμβρη.

Artcore magazine's footer