Άρθρα :: Thursday Trivia articles :: thursday trivia

επιλογή γλώσσας
choose language

19.01
2017

Thursday Trivia #43

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Thursday Trivia #43)

Το ξέρατε ότι στη διάσημη φωτογραφία "The Kiss" το ζευγάρι που απεικονίζεται δεν είναι πραγματικό ζευγάρι, αλλά δύο άγνωστοι;

Η φωτογραφία, που αλλιώς ονομάζεται V-J Day, έχει τραβηχτεί από τον Alfred Eisenstaedt και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Life το 1945. Η λήψη έγινε τη στιγμή που ο ναύτης πανηγυρίζει τη νίκη εναντίον της Ιαπωνίας ("V-J Day") στην Times Square της Νεας Υόρκης στις 14 Αυγούστου του 1945. 

Ο Eisenstaedt δεν πρόλαβε να μάθει τα ονόματα των πρωταγωνιστών, ούτε κάποια άλλη πληροφορία, λόγω του πανικού που επικρατούσε στη διάρκεια των πανηγυρισμών. Ο ίδιος αναφέρει πως ο ναύτης φιλούσε από τον ενθουσιασμό του όλες τις κοπέλες, όλων των τύπων και ηλικιών. Η φωτογραφία αυτή πιστεύει πως είναι πετυχημένη, ανάμεσα σε άλλους λόγους, και λόγω της αντίθεσης των ρούχων που φορούν: η στολή του ναύτη είναι σκουρόχρωμη, ενώ της νοσοκόμας λευκή.

Οι πρωταγωνιστές της φωτογραφίας ήταν άγνωστων στοιχείων και αυτό έδωσε την ευκαιρία σε διάφορους να διεκδικήσουν δικαιώματα. Όμως, η κοπέλα της φωτογραφίας αποδείχθηκε -μετά από αρκετή έρευνα, που περιλάμβανε συνεντεύξεις, φωτογραφικές και ανθρωπολογικές αναλύσεις, καθώς και ειδικούς αναγνώρισης χαρακτηριστικών προσώπων- πως είναι η Greta Friedman, ενώ ο ναύτης είναι ο Glenn McDuffie.

Κείμενα (Πηγές)

  • Wikipedia
εικόνα αρθρογράφου (Γεωργία Κίκου)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Γεωργία Κίκου

Με λένε Γεωργία, έχω σπουδάσει πολύ όμορφα πράγματα σ’ ένα πολύ όμορφο νησί αλλά η πιο καλλιτεχνική πλευρά μου έχει μείνει παραπονεμένη... Έτσι, περνάω άπειρες ώρες χαζεύοντας φωτογραφίες, μαθαίνοντας τις ιστορίες πίσω απ’ αυτές και τους δημιουργούς τους και προσπαθώντας να φτιάξω τις δικές μου εικόνες. Αγαπώ πολύ τη μουσική, τον κινηματογράφο και τις ιστορίες που έχουν τη δύναμη να εμπνέουν για κάτι καλύτερο.

Artcore magazine's footer