Άρθρα :: Thursday Trivia articles :: thursday trivia

επιλογή γλώσσας
choose language

29.12
2016

Thursday Trivia #40

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Thursday Trivia #40)

Suzanne Vega, η «μαμά» του mp3

Όσοι είμαστε μιας κάποιας (μουσικής) ηλικίας έχουμε σίγουρα σιγοτραγουδήσει και -κρυφά και χωρίς αιδώ- χορέψει τις δυο μεγάλες επιτυχίες της Suzanne Vega, το "Luka" και το "Tom's Diner".

Όσοι είστε νεανίες και κορασίδες το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν ακούτε τη λέξη μουσική είναι το mp3. Δίσκοι, κασέτες, cd's και λοιπά μέσα αναπαραγωγής είναι κάτι που περιμένετε μάλλον να βρείτε σε κάποιο μουσείο μουσικής -αν όχι φυσικής- ιστορίας.

Πώς όμως συνδέονται η Suzanne Vega του τότε με το mp3 του τώρα;

Ας δούμε κατ' αρχάς τι είναι mp3, σύμφωνα τουλάχιστον με το αντίστοιχο λήμμα στη wikipedia:

«Το MPEG-1 Audio Layer 3 (3ο Επίπεδο Ήχου [του προτύπου] MPEG-1), γνωστό και ως ΜΡ3 (προφέρεται εμ-πι-θρι), είναι ένα δημοφιλές πρότυπο ψηφιακής κωδικοποίησης ήχου, το οποίο βασίζεται στην αποτελεσματική συμπίεση αρχείων μέσω ενός αλγορίθμου σχεδιασμένου να μειώνει δραστικά το πλήθος των ψηφιακών δεδομένων που απαιτούνται για την αποθήκευση και ορθή αναπαραγωγή του ήχου, ο οποίος ωστόσο συνεχίζει να ακούγεται σαν πιστή αναπαραγωγή του αρχικού ασυμπίεστου περιεχομένου από τους περισσότερους ακροατές. Εφευρέθηκε από μία ομάδα Γερμανών μηχανικών του Ιδρύματος Fraunhofer, εργαζομένων στα πλαίσια του προγράμματος EUREKA 147 DAB το οποίο έκανε έρευνα επάνω στο ψηφιακό ραδιόφωνο, και τυποποιήθηκε με βάση το πρότυπο ISO/IEC το 1991».

Οι Γερμανοί αυτοί μηχανικοί, και πιο συγκεκριμένα ο Karlheinz Brandenburg (είναι αληθινό το όνομα αν και θα μπορούσε να είναι όνομα ήρωα από σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη) έψαχνε ένα τραγούδι, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως πρότυπο για τη δημιουργία του αλγόριθμου, στον οποίο θα βασιζόταν η δομή και η ύπαρξη του mp3.

Κι εδώ είναι που μπαίνει στην ιστορία μας η Suzanne Vega.

Ο Karlheinz Brandenburg λοιπόν χρησιμοποίησε το τραγούδι “Tom's Diner” της Vega για να αξιολογήσει τον αλγόριθμο συμπίεσης του mp3. Το τραγούδι αυτό επιλέχθηκε εξαιτίας της απλότητας και της απαλής μουσικής που έχει, κάνοντας πιο εύκολη την ανίχνευση ατελειών της συμπίεσης κατά την αναπαραγωγή. Για αυτό και κάποιοι, ακόμα και σήμερα, αναφέρουν τη Vega ως «μητέρα του mp3».

Για αυτό λοιπόν, από ‘δω και πέρα, κάθε φορά που θα ακούτε, θα μεταφέρετε, θα αναπαράγετε ή θα κάνετε κόπι πάστε (που λέει και μια ψυχή) οποιοδήποτε mp3, να θυμάστε ότι όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι:

εικόνα αρθρογράφου (Δημήτρης Τσουκαλάς)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Δημήτρης Τσουκαλάς

Κτηνίατρος, Βιβλιοφάγος, Βινυλιολάτρης, Ακραία Κινηματογραφόφιλος, Τέως Σαββατοκύριακος Δισκοαναβάτης, Αρχαίος Ραδιοφωνατζής και Παλαίμαχος της Καλαθόσφαιρας. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην πρωτεύουσα, περνάει παρατεταμένη εφηβεία στη συμπρωτεύουσα.

Artcore magazine's footer