Άρθρα :: Thursday Trivia articles :: thursday trivia

επιλογή γλώσσας
choose language

20.04
2017

Thirsday trivia #55

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Thirsday trivia #55)

To «Μάθημα Μουσικής» του Ολλανδού ζωγράφου Johan Vermeer (1662-1665) απεικονίζει μία καθημερινή σκηνή και συγκεκριμένα το μάθημα μουσικής μιας νεαρής κοπέλας. Ωστόσο, η φαινομενικά πεζή αναπαράσταση του καθημερινού κρύβει έναν έντονο ερωτισμό μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών και υποδηλώνει μία ερωτική διάθεση εκ μέρους του θεατή.

εικόνα άρθρου (Thirsday trivia #55)

Η κοπέλα του έργου παρουσιάζεται προσηλωμένη στο βιργινάλι, ένα μουσικό όργανο που συμβολίζει τις ηθικές αξίες της αγνότητας, της αθωότητας, της αγάπης και της ευτυχίας. Παρόλ’ αυτά, ο καθρέφτης που είναι τοποθετημένος πάνω από το μουσικό όργανο φανερώνει ότι η κοπέλα έχει στραμμένο το πρόσωπό της στον άνδρα δίπλα της, δηλαδή στον δάσκαλό της. Άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις, η μουσική θεωρείται φορέας έντονων ερωτικών συναισθημάτων και παθών.

Η σωματική στάση και το βλέμμα του δασκάλου δίπλα στην κοπέλα υποδεικνύουν την επιρροή που ασκεί πάνω της ως άνδρας και ως καθηγητής. Η εξέταση του έργου με ακτίνες Χ αποκαλύπτει ότι η αρχική θέση του άνδρα ήταν πιο κοντά στην κοπέλα, γεγονός που ενισχύει την ερωτική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών του πίνακα.

Η ερωτική διάσταση του έργου υπονοείται με έμμεσο τρόπο και από τα ζωγραφισμένα αντικείμενα που κοσμούν τον χώρο του πίνακα. Η κανάτα και το μουσικό όργανο στο πάτωμα του δωματίου, με το στρογγυλό τους σχήμα, παραπέμπουν στο αισθησιακό γυναικείο κορμί. Σύμφωνα με πολλούς μελετητές,

ο πίνακας στο δεξί τμήμα του έργου, ίσως, αναπαράγει τον πίνακα του Matthias Stomes “Cimon and Pero”, ένα έργο το οποίο αναφέρεται σε έναν απαγορευμένο έρωτα καθώς, σύμφωνα με την ιστορία, ο πατέρας ερωτεύεται την κόρη του. 

Τέλος, τα μεγάλα παράθυρα χωρίς κουρτίνες έρχονται σε αντίθεση με την ιδιωτική οικιακή ζωή, ενώ την ίδια στιγμή μετατρέπουν τον θεατή σε ηδονοβλεψία και υπεύθυνο για την αποκάλυψη ενός ένοχου μυστικού.

εικόνα αρθρογράφου (Νικολέτα Πρέπη)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Νικολέτα Πρέπη

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και αυτή την περίοδο κάνω μεταπτυχιακό στις Πολιτισμικές Σπουδές στο Ε.Κ.Π.Α. Πιστεύω στη δύναμη της τέχνης που μεταμορφώνει την πραγματικότητα και εγείρει συναισθήματα, σκέψεις, συνειδήσεις.

Artcore magazine's footer