Άρθρα :: Thursday Trivia articles :: thursday trivia

επιλογή γλώσσας
choose language

13.04
2017

Thirsday trivia #54

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Thirsday trivia #54)

Η Τέχνη (κάποιες φορές) σκοτώνει.

Κάθε κοινωνική και επαγγελματική ομάδα χαρακτηρίζεται από ορισμένες στεροτυπικές αντιλήψεις που τη συνοδεύουν, αντιλήψεις που συχνά δημιουργούνται στη βάση γεγονότων που συσχετίζονται με την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών. 

Μία ομάδα ανθρώπων που συνοδεύεται από πολυάριθμα κλισέ είναι οι ζωγράφοι, άτομα στα οποία συχνά θα προσάψουν αλλοπρόσαλλη (έως και τρελή) συμπεριφορά, αλλά και εύθραυστη υγεία. Η εικόνα του ισχνού, χλωμού, αντικοινωνικού καλλιτέχνη που εργάζεται ακατάπαυστα σε ένα υπόγειο κυκλοφορεί από την εποχή της Αναγέννησης. Η εικόνα αυτή κρύβει ένα στοιχείο, άγνωστο στο ευρύ κοινό, που μέχρι πρόσφατα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία, τη συμπεριφορά και τον πρόωρο θάνατο πολλών ζωγράφων.

εικόνα άρθρου (Thirsday trivia #54)

“Self Portrait with Dr. Arrietta”, Francisco Goya, 1820, Λάδι σε καμβά, 114,6 x 76,5 εκ.

Το στοιχείο αυτό είναι ο μόλυβδος, χημικό το οποίο, αιώνες τώρα, έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στην παραγωγή χρωμάτων, στεγνωτικών και διαφόρων υλικών που είναι απαραίτητα για τη ζωγραφική. Οι καλλιτέχνες, ήδη από το παρελθόν, είχαν παρατηρήσει ότι ο μόλυβδος έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία, όμως δεν γνώριζαν τον πολύ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας με αποτέλεσμα να τον χρησιμοποιούν και να παθαίνουν πολλές φορές συσσωρευτική δηλητηρίαση. Μεταξύ των συμπτωμάτων της υπερβολικής έκθεσης σε μόλυβδο είναι: πόνοι σε μύες, αρθρώσεις και κόκκαλα, χλωμάδα, αναιμία, απώλεια όρασης και ακοής, αϋπνία, κατάθλιψη, πολλαπλές διαταραχές προσωπικότητας και απώλεια μνήμης.

εικόνα άρθρου (Thirsday trivia #54)

Σκόνη μολύβδου, η βάση για το αγαπημένο λευκό των ζωγράφων

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα συνδέονται με τα κοινωνικά στερεότυπα που έχουν στιγματίσει πολλούς ζωγράφους που εν τέλει δεν υπέφεραν ομαδικώς από κάποια γενετική προδιάθεση. Μεταξύ των ζωγράφων, που οι ιστορικοί και γιατροί υποπτεύονται ότι δηλητηριάστηκαν από τη χρήση μολύβδου, είναι ο Michelangelo, ο Francisco Goya, ο Vincent van Gogh και ο Caravaggio. Ειδικά στην περίπτωση του τελευταίου, έγινε χημική ανάλυση στα οστά του και τεκμηριώθηκε υψηλότατη συγκέντρωση μολύβδου, γεγονός που δικαιολογεί ως ένα βαθμό τη διαβόητη συμπεριφορά του.

εικόνα άρθρου (Thirsday trivia #54)

Μετατρέποντας τη σκόνη σε πάστα χρώματος

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τον 14ο μέχρι τον 18ο αιώνα χιλιάδες ανώνυμοι νεαροί μαθητές στα εργαστήρια των ζωγράφων προσβλήθηκαν από δηλητηρίαση μολύβδου. Από την ηλικία των 12 μέχρι την ηλικία των 20 ετών έρχονταν καθημερινά σε επαφή με μόλυβδο και με άλλα λιγότερο δηλητηριώδη χημικά, αφού αυτοί ήταν που έτριβαν τις σκόνες για τα χρώματα, ενώ αν κάποιος αναλογιστεί ότι αρκετοί μαθητές συνήθως κοιμόντουσαν και στον χώρο εργασίας, είναι ευνόητο ότι η αρρώστια αυτή μετράει πολλά θύματα.

εικόνα αρθρογράφου (Θωμάς Λιούτας)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Θωμάς Λιούτας

Αποφοίτησε προσφάτως από την σχολή καλών τεχνών της Θεσσαλονίκης και προσπαθεί να ζωγραφίσει, να γράψει και να διαβάσει. Ο χρόνος θα δείξει αν θα καταφέρει κάποιο από τα τρία.

Artcore magazine's footer