Άρθρα :: Επί παντός articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

«Ο Νίκος λείπει», εμείς ζηλεύουμε

εικόνα εξωφύλλου άρθρου («Ο Νίκος λείπει», εμείς ζηλεύουμε)

Αν είσαι στη χαραυγή των δεύτερων -άντα/πρώτων -ήντα κι έχεις ασχοληθεί, παίξει, παρακολουθήσει μπάσκετ, τότε το όνομα του Νίκου Παπαδογιάννη το αναγνωρίζεις από χιλιόμετρα, τόσα όσα τουλάχιστον καταλαμβάνουν απλωμένα τα τεύχη από το «Τρίποντο» που έχεις στο πατάρι, την αποθήκη ή το γραφείο σου.

Αλλά και νεαρότερος να είσαι, αν δεν αναλώνεσαι στον χουλιγκανισμό και τον οπαδισμό ώστε να ενημερώνεσαι από τη φυλλάδα της εκάστοτε ομάδας σου, όλο και κάπου θα έχει πάρει το μάτι σου την -σε ολόσωστα, σπάνια πλέον, ελληνικά- αρθρογραφία του. Ο Νίκος όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι κι ένας σύγχρονος Φιλέας Φογκ, ένας ταξιδευτής, ένας ζάμπλουτος από εμπειρίες και μίλια άνθρωπος, που αποφάσισε να μοιραστεί κάποια από τα (πάμπολλα) ταξίδια του με εμάς τους υπόλοιπους, όχι τόσο τυχερούς/οργανωμένους/στοχοπροσηλωμένους φερέλπιδες ταξιδιώτες. Αν μάλιστα συνυπολογίσεις και την οικονομική κρίση που στερεί από πολλούς το δικαίωμα στην αποταμίευση με σκοπό το ταξίδι, τότε η δυνατότητα που σου δίνει το πρώτο (ελπίζουμε από πολλά) ταξιδιωτικό βιβλίο του να ταξιδέψεις μέσα από τις σελίδες του είναι, το λιγότερο, ένα πολύτιμο δώρο.

Ταξίδια σε κάθε σπιθαμή της γης, άνθρωποι σπάνιοι, τόσο διαφορετικοί αλλά και τόσο ίδιοι με τον αναγνώστη, γεύσεις, αρώματα, γεύσεις, ήχοι και τοπία ξεδιπλώνονται στις σελίδες του «Ο Νίκος Λείπει». Τα κεφάλαια, μικρά σχετικά σε μέγεθος αλλά περιεκτικά, η γραφή απλή, με την καλή όμως έννοια, νιώθεις πως είσαι σε μια κοινή παρέα με τον συγγραφέα και τον ακούς να σου περιγράφει τα ταξίδια του δια ζώσης. Πέρα από τον ευχάριστο και ταξιδιάρικο χαρακτήρα του βιβλίου, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σαν ταξιδιωτικό οδηγό μιας και ο Νίκος αρέσκεται σε κάθε τόπο που ταξιδεύει να βρει -και να σου μεταφέρει- τα μέρη που πρέπει να πας για να φας, να πιείς, να χορέψεις, να ακούσεις τον παφλασμό του ωκεανού ή τον αγαπημένο του Bruce Springsteen. Αρκεί βέβαια να είσαι ταξιδευτής του μυαλού και της ψυχής, όχι του Instagram. Κι αν είσαι και λίγο φαν του μπάσκετ, ακόμα καλύτερα, θα βρεις και «κοινούς» γνωστούς μες στις σελίδες. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books.

εικόνα άρθρου («Ο Νίκος λείπει», εμείς ζηλεύουμε)

O Νίκος Λείπει, του Νίκου Παπαδογιάννη
Εκδόσεις Key Books
σελ. 376

εικόνα αρθρογράφου (Δημήτρης Τσουκαλάς)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Δημήτρης Τσουκαλάς

Κτηνίατρος, Βιβλιοφάγος, Βινυλιολάτρης, Ακραία Κινηματογραφόφιλος, Τέως Σαββατοκύριακος Δισκοαναβάτης, Αρχαίος Ραδιοφωνατζής και Παλαίμαχος της Καλαθόσφαιρας. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην πρωτεύουσα, περνάει παρατεταμένη εφηβεία στη συμπρωτεύουσα.

Artcore magazine's footer