Άρθρα :: Art outside the Core articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Πλαζ Αρετσούς

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Πλαζ Αρετσούς)

Η εργασία που μου ανατέθηκε είχε ως θέμα την φωτογράφηση της αρχιτεκτονικής στη εγκαταλειμμένη πλαζ της Αρεστούς. Έργο του Έλληνα αρχιτέκτονα, Άρη Κωνσταντινίδη.

Στη μηχανή αναζήτησης έγραψα «Πλαζ Αρετσούς» και η μόνη πληροφορία που έλαβα ήταν πως είναι η τελευταία οργανωμένη πλαζ της Θεσσαλονίκης. Έκλεισε το 1977. Τώρα χρησιμοποιείται ως αναψυκτήριο και κολυμπούν οι χειμερινοί κολυμβητές…

Ένα κτίσμα που δεν είναι πια στη μόδα. Θεωρείται παλιομοδίτικο. Θυμάμαι τα λόγια της γιαγιάς μου, που έλεγε πως η μόδα είναι ένα μεγάλο σακί γεμάτο ρούχα και άλλα αντικείμενα που μόλις γεμίσει το γυρνάς ανάποδα και όλα τα παλιά γίνονταν σύγχρονα και τα σημερινά θα περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να γεμίσει πάλι το σακί.

Η μόδα δεν είναι μόνο ρούχα και αντικείμενα, είναι κτίρια, παραλίες και ολόκληρες περιοχές, που στα παλιά τα χρόνια είχαν τις δόξες τους και τώρα απλά περιμένουν ανθρώπους με αναμνήσεις και ανοιχτά μυαλά να δουν και πάλι την αξία τους. Ίσως μέσα στην κρίση κάποιος ανακαλύψει την πλαζ της Αρετσούς και εκτός από τις γιορτές λουλουδιών και γεύσεων, να δει και το τοπίο, την υπέροχη θάλασσα και την ανάγκη των ανθρώπων για ένα κοντινό μπάνιο.Αν τη θεωρήσουμε, να μου επιτραπεί να μιλήσω με όρους της μόδας, vintage ή ρετρό τότε σίγουρα θα επανέλθει στη μόδα!!!

Υ.Γ.
«Αληθινό είναι και ό, τι έχει προϋπάρξει. Δηλαδή ό, τι έχει προκύψει σε περασμένα χρόνια και το ξαναβρίσκει μια σύγχρονη εποχή, μέσα από τους δικούς της πια τρόπους, κι αφού το ίδιο το είχε βρει η παλιά εποχή με τους δικούς της κι αυτή τρόπους. Μ' άλλα λόγια ότι ξαναζωντανεύει, επειδή το κρίνουμε αναγκαίο, ωφέλιμο και παραγωγικό...»
Άρης Κωνσταντινίδης
Αρχιτέκτονας

εικόνα αρθρογράφου (Μένη Σαπρανίδου)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Μένη Σαπρανίδου

Η μόδα αποτελεί το βασικό στοιχείο της δουλειάς μου. Είναι ένας υπέροχος κόσμος έκφρασης & δημιουργίας και πιστεύω πως αφορά τους περισσότερους ανθρώπους σε κάποια της μορφή. Είναι γεμάτη χρώματα, σχήματα, συναισθήματα και άπειρες αναμνήσεις. Μέσα από αυτήν έμαθα να βλέπω, να νιώθω, και να εκφράζομαι. Έχω υπέροχες εικόνες από το παρελθόν, μου δίνει δύναμη για το παρόν και ελπίδα για το μέλλον.

Artcore magazine's footer