Άρθρα :: Art outside the Core articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

INTI: Ο Λατίνος αντιρρησίας καταλαμβάνει τους δρόμους του κόσμου

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (INTI: Ο Λατίνος αντιρρησίας καταλαμβάνει τους δρόμους του κόσμου)

Περπατάς στους δρόμους του Μονάχου, του Παρισιού, γιατί όχι της Χιλής. Δρόμοι διαφορετικών πόλεων που ενώνονται μέσω του φολκλόρ σύμπαντος του Inti. O Χιλιανός καλλιτέχνης δημιουργεί ένα αλλόκοσμο σύνολο χαρακτήρων και θεμάτων που μοιάζουν σαν να ξεπηδούν από τις γηγενείς ιστορίες των Μαπούτσε ή των Ίνκας για τους σαμάνους και τις τελετουργίες τους. Ας πάρουμε μια γεύση της street art φαντασίας του.

Αν και περιοδεύει τον κόσμο από το 2008, ο Inti έκανε αισθητή την παρουσία του στο χώρο της παγκόσμιας street art σκηνής κατά την περίοδο 2011- 2012. Ο Χιλιανός Inti, με σήμα-κατατεθέν τις “Chilean-Andes” φιγούρες του και τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες (murals) που καταλαμβάνουν ολόκληρες πλευρές κτιρίων κατά ύψος ή πλάτος, δηλώνει Λατινοαμερικάνος, και σε καμία περίπτωση περιορισμένος στα στενά πολιτικά όρια της Χιλής. Επηρεασμένος από τις λαϊκές παραδόσεις της Λατινικής Αμερικής, την ιδιαίτερη σχέση των γηγενών με το θρησκευτικό πνευματισμό και την πλούσια ιστορία που διαμορφώνει την ταυτότητα των λαών αυτών- από τις αυτόχθονες φυλές των Ίνκας μέχρι τους Γκεριλέρος (Guerrilleros) της Κουβανέζικης Επανάστασης, ο Inti χρησιμοποιεί έντονα χρώματα και μία παραμυθένια ατμόσφαιρα για να δημιουργήσει τις φιγούρες του. Οι αλλόκοσμοι χαρακτήρες του συγκεντρώνουν το πλήθος των επιρροών του και εκφράζουν με τα ενδύματα και τα κοσμήματα τους τη φτώχεια των κατώτερων στρωμάτων και το ιδιαίτερο κοινωνικό τους χρώμα. Τα ενδύματα των φιγούρων του είναι μια άμεση αναφορά στη Χιλιανή καρναβαλική παράδοση, κατασκευασμένα από κομμάτια ενδυμάτων, ποικίλλων υφασμάτων και σχεδίων, σαν ένα χαοτικό κολάζ.

Ο Inti δήλωσε στα πλαίσια της επίσκεψης του στο “CityLeaks Festival” στην Κολωνία, πως η τέχνη του εξελίχθηκε με την προσωπική του ωρίμανση και κατανόηση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος, και πλέον εκφράζει την ανάγκη του να κάνει κάτι ενάντια σε αυτό, ή έστω υπέρ κάτι… διαφορετικού.

εικόνα άρθρου (INTI: Ο Λατίνος αντιρρησίας καταλαμβάνει τους δρόμους του κόσμου)

Η τοιχογραφία του Inti στην Κολωνία (Γερμανία), CityLeaks Festival

Μερικές από τις πιο εμβληματικές δημιουργίες του Inti κοσμούν τοίχους κτιρίων σε μέρη όπως το Λοντζ της Πολωνίας, όπου ήταν καλεσμένος στο “Urban Forms Festival”, αλλά και στην Βυρηττό του Λίβανου, όπου ο καλλιτέχνης εντυπωσίασε με την πιο γνωστή του δημιουργία, τον “Pagano”, στα πλαίσια της έκθεσης “White Wall”.

εικόνα άρθρου (INTI: Ο Λατίνος αντιρρησίας καταλαμβάνει τους δρόμους του κόσμου)

Inti - “Pagano”, Hamra Main Street, Βηρυττός, 2012

εικόνα άρθρου (INTI: Ο Λατίνος αντιρρησίας καταλαμβάνει τους δρόμους του κόσμου)

Inti- “Holy Warrior”. Λοντζ, Πολωνία, 2012

Η διεθνής αναγνώριση έφερε και την πρώτη σόλο έκθεσή του στην Gallerie Itinerrance στο Παρίσι το Δεκέμβρη του 2011, με τίτλο “Paraiso Urbano”, στην οποία παρουσιάστηκαν οι νέες προσθήκες στις γνωστές του φιγούρες. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον παγανιστικό σουρεαλισμό του Inti, και να δουν από κοντά το σύνολο των ιστορικών, πολιτικών, θρησκευτικών και καλλιτεχνικών επιρροών του δημιουργού. Φυσικά, ο Inti δεν περιορίζεται εύκολα στους μικρούς χώρους και τοίχους μιας γκαλερί, και το Νοέμβριο του 2012 δημιούργησε ένα νέο mural στο Παρίσι στα πλαίσια της συνεργασίας του με την Gallerie Itinerrance, η οποία επιδιώκει την μεταμόρφωση του Παρισιού σε μια υπαίθρια γκαλερί.

εικόνα άρθρου (INTI: Ο Λατίνος αντιρρησίας καταλαμβάνει τους δρόμους του κόσμου)

Inti, στιγμιότυπο από τη σόλο έκθεση του στο Παρίσι, 2011

εικόνα άρθρου (INTI: Ο Λατίνος αντιρρησίας καταλαμβάνει τους δρόμους του κόσμου)

Inti- “Our Utopia is their Future”, ύψους 47 μέτρων. Παρίσι, 2012

εικόνα άρθρου (INTI: Ο Λατίνος αντιρρησίας καταλαμβάνει τους δρόμους του κόσμου)

Inti- “Resistencia No Es Terrorismo”. Το πρώτο μεγάλο έργο του Inti για το 2013 στο Valparaiso, Χιλή

Στο σύντομο διάστημα που ο Inti βρίσκεται στο προσκήνιο, δεν έχει να επιδείξει παρά μόνο επίμονη και σκληρή δουλειά, που οδήγησε στη γέννηση ενός μαγευτικού, αυθεντικά προσωπικού street art σύμπαντος. Και βρίσκεται ακόμα στην αρχή...

Κείμενα (Πηγές)

  • http://www.streetartnews.net
  • http://www.frameweb.com/news/inti-street-art
  • http://blog.vandalog.com/
  • http://www.juxtapoz.com/inti

Εικόνες (Πηγές)

  • http://tmoua.org/inti#.UPrKCPJSHrr
  • http://www.streetartnews.net
  • http://www.frameweb.com/news/inti-street-art
  • http://www.thinkcontra.com/inti-resistencia-no-es-terrorismo-mural/
  • http://www.juxtapoz.com/inti
εικόνα αρθρογράφου (Κατερίνα Ομουρίδου)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Κατερίνα Ομουρίδου

Η αγάπη για το γραπτό λόγο οδήγησε σε μια αγάπη για την εικόνα. H λογοτεχνία πάντοτε μου έδινε όσα ο κόσμος έκρυβε, αλλά το μυαλό, λειτουργώντας ως καταφύγιο ή έξοδος διαφυγής, τα αποκωδικοποιούσε και ταξίδευε μαζί τους. Σύντομα, ανακάλυψα τον κινηματογράφο. Εκεί η αγάπη μου άρχισε να χωρίζεται σε μικρά κομμάτια, ολόψυχα αφιερωμένα σε κάτι ξεχωριστό. Ένα από αυτά, η Τέχνη του Δρόμου. Την γνώρισα στο Brighton της Αγγλίας, τη λάτρεψα για πάντα. Μου αρέσει να αισθάνομαι την πόλη μου σαν χαρακτήρα, σαν οντότητα, που πέραν του τσιμεντένιου, κουραστικού «φαίνεσθαι», κρύβει μια καρδιά που ορίζεται από τον κόσμο που την περπατάει και της μιλά με τρόπους που πολλοί αγνοούν. Τα βήματα μας στο πλακόστρωτο ηχούν διαφορετικά, και χρωματίζονται, σαν ένα ποίημα, από μεταφορές και παροιμίες, με έναν, μέχρι πρότινος, ανίατα βαρετό τοίχο να δηλώνει ξαφνικά παρόν και μάχιμος, μεταμορφώνοντας το αστικό τοπίο και διαμορφώνοντας ένα αμοιβαίο δώρο αφύπνισης ανάμεσα στην πόλη και τους ανθρώπους της.

Artcore magazine's footer