Άρθρα :: Art outside the Core articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

03.11
2014

Είναι ο κόσμος ακόμη όμορφος;

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Είναι ο κόσμος ακόμη όμορφος;)

Ψάχνοντας για νέα anime έπεσα πάνω στο “Soredemo Sekai wa Utsukushi / Τhe World is Still Beautiful”. Σκέφτηκα ότι ο τίτλος είναι αισιόδοξος και λίγη αισιοδοξία τριγύρω ποτέ δεν έβλαψε κανέναν! Λίγο το μεσαιωνικό περιβάλλον στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία, λίγο η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των πρωταγωνιστών… μου κέντρισε τόσο το ενδιαφέρον, ώστε αν και τα επεισόδια είναι λίγα (κράτησε μόλις τρεις μήνες) μπήκα στη διαδικασία να βρω και το manga.

Η συγγραφέας του ομώνυμου manga, Shiina Dai, στο οποίο βασίστηκε η σειρά, πλέκει μια σχέση που μπορεί να θεωρηθεί είτε τρυφερή μεταξύ μεγάλης αδερφής – μικρού αδερφού ή έρωτα και αγάπης μεταξύ άνδρα – γυναίκα. 

εικόνα άρθρου (Είναι ο κόσμος ακόμη όμορφος;)

Το θέμα δεν είναι σπάνιο. Μια κοπέλα που υποχρεούται να παντρευτεί για να «σώσει» την οικογένειά της. Όταν όμως η Nike, τέταρτη πριγκίπισσα του βασιλείου της Βροχής, είναι 17 χρονών και ο Livious, ο «βασιλιάς του κόσμου» και βασιλιάς του βασιλείου του Ήλιου (ο τίτλος του μελλοντικού γαμπρού) είναι μόλις 14, αν και έχει κατακτήσει τον κόσμο στο φανταστικό σύμπαν που έχει δημιουργήσει η Dai, δίνεται μια αμφιλεγόμενη διάσταση στον όρο «ζευγάρι» και η εκρηκτικότητα μεταξύ τους διαπιστώνεται από την πρώτη κιόλας συνάντησή τους. Η Nike έχει το προφίλ της δυνατής κοπέλας που πάντα ξεχώριζε λόγω του δυνατού της χαρακτήρα αλλά και την ικανότητα να γίνεται αγαπητή από όλους. Ο Livious αποτελεί το παράδειγμα ενός παιδιού που αναγκάστηκε να μεγαλώσει απότομα και προσπαθεί να ελέγξει τον κόσμο γύρω του μέσω της δύναμης. Και οι δύο έχουν διαφορετική οπτική του κόσμου γύρω τους. Παρ’ όλα αυτά οι ισορροπίες στην πορεία της σχέσης κρατούνται με έναν αρκετά επιδέξιο τρόπο.

εικόνα άρθρου (Είναι ο κόσμος ακόμη όμορφος;)

Δυνατό στοιχείο της ιστορίας: Το τραγούδι (Ame furashi no Uta / Beautiful Rain ) της Nike (Rena Maeda) με το οποίο μπορεί να ελέγχει τον αέρα και την βροχή. Η ιδιαίτερη ικανότητά της είναι και η αρχική αιτία για να την επιλέξει ο Livious για γυναίκα του. Στο anime κερδίζει το ενδιαφέρον αλλά στο manga χάνει την δύναμη του αφού ούτε μουσική ακούς αλλά ούτε υπάρχουν οι στίχοι.

Τι ενοχλεί;  Μάλλον ότι το manga συνεχίζεται ενώ το anime σταμάτησε (εντελώς;) στην πρώτη μόλις σεζόν.

Σύγκριση μεταξύ anime και manga: Για μένα το anime κερδίζει κατά κράτος γιατί καταφέρνει να αναδείξει τα δυνατά στοιχεία της ιστορίας και το χιούμορ μεταξύ των χαρακτήρων πολύ καλύτερα από ότι το manga. Το θετικό στο manga είναι φυσικά ότι η ιστορία συνεχίζεται με αποτέλεσμα να βυθίζεσαι περισσότερο στον φανταστικό κόσμο της Dai και να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τη δυνατή σχέση μεταξύ των χαρακτήρων.

Ελπίζω να υπάρξει και για το anime… to be continued…. 

εικόνα άρθρου (Είναι ο κόσμος ακόμη όμορφος;)

Κείμενα (Πηγές)

  • http://fallenmangastudios.com/soredemo-sekai-wa-utsukushii/
  • http://andthegeekshall.wordpress.com/tag/soredemo-sekai-wa-utsukushii-review/

Εικόνες (Πηγές)

  • http://www.zerochan.net/1778648#full
εικόνα αρθρογράφου (Άννα Μανιάκη)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Άννα Μανιάκη

Όταν έχεις αποφοιτήσει από την Aρχαιολογική Σχολή, πιστεύεις ότι θα ανακαλύψεις το τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως μου είχε πει κάποτε ένας καθηγητής μου στη μουσική. Δεν φαντάζεσαι, ότι από την αρχαιολογία μπορείς να βρεθείς να ασχολείσαι με τεχνολογίες όπως η τρισδιάστατη αναπαράσταση αρχαιολογικών δεδομένων. Και όλα αυτά στην Ελλάδα. Πώς όμως αποφάσισα να ασχοληθώ με την Ιαπωνία, τα anime και τα manga, είναι ένα ερώτημα καθόλου δύσκολο να απαντηθεί. Όταν από 8 χρονών ανυπομονώ να έρθει το σαββατοκύριακο για να περάσω τα πρωινά βλέποντας τα κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση είναι φυσικό επακόλουθο η απόφαση μου να μάθω περισσότερα πράγματα γι’ αυτά. Κυρίως όταν ανακάλυψα τον μαγικό κόσμο του ίντερνετ, αλλά και όταν προσπάθησα να μάθω την γοητευτική για μένα ιαπωνική γλώσσα.

Artcore magazine's footer