Άρθρα :: Art outside the Core articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

18.01
2013

Αναπηρία και τέχνη. Αναπόφευκτες ερωτήσεις

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Αναπηρία και τέχνη. Αναπόφευκτες ερωτήσεις)

Πόσο απλό είναι να απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα: τι είναι αναπηρία και τι είναι τέχνη; Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει έτσι επιπόλαια σε δύο τόσο σοβαρά ζητήματα, απλά μέσω ενός άρθρου, ειδικά όσον αφορά το θέμα της τέχνης. Με την αναπηρία, τα πράγματα είναι πιο απλά.

Είναι ένα κοινωνικό προϊόν. Από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα. Όποιος δεν μπορεί, λόγω κινητικών δυσλειτουργιών, ψυχικού νοσήματος, νοητικής ή άλλης ανεπάρκειας να συμμετάσχει στην παραγωγική διαδικασία όπως ο περιβόητος μέσος όρος, χαρακτηρίζεται ως ανάπηρος. Βέβαια, όσο αυξάνεται ο μέσος όρος, αυξάνεται και ο αριθμός των αναπήρων. Σύνηθες επακόλουθο είναι μία αντιμετώπιση απαξίωσης ή οίκτου. Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας και κυρίως με τον εαυτό μας. Όλοι έχουμε ψελλίσει τη λέξη «κρίμα» στη θέα ενός ανάπηρου και βρεθήκαμε σε κατάσταση αμηχανίας, αναφορικά με το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε.

Μα φυσικά με τον πιο απλό τρόπο, αντιμετωπίζοντας το άτομο με αναπηρία, ως έναν ακόμα άνθρωπο, που έχει ίσα δικαιώματα και μοιράζεται κοινά αισθήματα με τους συνανθρώπους του. Η ανεπάρκεια είναι μία κατάσταση, που στους περισσότερους είναι άγνωστη και ως τέτοια προκαλεί φόβο. Εδώ λοιπόν αρχίζει μία σύγκρουση συναισθημάτων και απόψεων - Θαυμασμός ή λύπη, φυσικό ή παράξενο -αν φανταστούμε έναν ανάπηρο ως ζωγράφο, ηθοποιό, ποιητή, χορευτή κλπ. Προσωπικά, θεωρώ πολύ φυσιολογικό να συνυπάρχουν οι έννοιες της ανεπάρκειας και της τέχνης. Η τέχνη δεν πρέπει να νοείται ως προνόμιο αλλά ως δικαίωμα, για να μην πω υποχρέωση όλων. Όμως τι είναι τέχνη; Πρόκειται για γέννηση. Με τέτοιες γεννήσεις θα ασχοληθούμε στη στήλη αυτή και νομίζω ότι θα είναι ένα ενδιαφέρον διπλό ταξίδι στον κόσμο της τέχνης και της αναπηρίας. Επιβιβαστείτε και φύγαμε για εκθέσεις, παραστάσεις, δράσεις και ότι άλλο ήθελε εντυπωσιάσει εμένα ως πηδαλιούχο.

Εικόνες (Πηγές)

  • http://ligery.pblogs.gr/2010/08/synora-h-anaphria-den-gnwrizei.html
εικόνα αρθρογράφου (Παγουράκι)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Παγουράκι

Το όνομα μου είναι Παγουράκι λόγο καταγωγής... Είναι επί της ουσίας ένα παρατσούκλι παρά ένα ψευδώνυμο. Αποτέλεσμα μιας κατά τη γνώμη μου ρομαντικής ιστορίας, που αναφέρεται στο άδειασμα της Παμβώτιδας λίμνης με παγούρια, ώστε να μην πνιγεί το φεγγάρι στα νερά της. Αυτό λοιπόν θα είναι το όνομα μου στο περιοδικό Αrtcore. Παγουράκι λοιπόν. Είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην παιδαγωγική επιστήμη και συγκεκριμένα στην ειδική αγωγή. Πάντα με γοήτευε η διαφορετικότητα των ανθρώπων, ειδικότερα όταν λόγω αυτής, άτομα βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Κάπως έτσι αποφάσισα να γράφω για την αναπηρία και την τέχνη.

Artcore magazine's footer