Άλλαι Τέχναι

Anka Zhuravleva: Φωτογραφίες σαν πίνακες ζωγραφικής

feature_img__anka-zhuravleva-fotografies-san-pinakes-zografikis
Η Anka Zhuravleva είναι μια από τις πιο ταλαντούχες φωτογράφους της γενιάς της, αφού οι φωτογραφίες της μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Μιλήσαμε μαζί της για να μοιραστεί με τους αναγνώστες του Artcore τα μυστικά της τέχνης της.

Γεννήθηκε στη Ρωσία, σπούδασε αρχιτεκτονική, έχει κάνει άπειρα επαγγέλματα (από τραγουδίστρια σε ροκ μπάντα, tattoo artist μέχρι μοντέλο για το Playboy), αλλά στο τέλος και έπειτα από ένα αρκετά μεγάλο «ταξίδι» την κέρδισε η τέχνη της φωτογραφίας. 

Όπως μας εξηγεί η Anka Zhuravleva, δεν μπορεί να περιγράψει με λίγες λέξεις τη διαδικασία που ακολουθεί για τη δημιουργία των εικόνων της.

Kάθε φορά είναι διαφορετική, ανάλογα με το project, το θέμα, τη διάθεση, το μοντέλο. Αλλά συνήθως έχω μια κεντρική ιδέα, την οποία θα αποτυπώσω σε κάποιο σκίτσο. Στη συνέχεια και με βάση το σκίτσο αυτό κάνω όλη την προετοιμασία. Ψάχνω για το κατάλληλο μοντέλο, τα ρούχα, την τοποθεσία, τον φωτισμό καιεπίσης ετοιμάζωκαι τα σκηνικά. Πριν τη λήψη, φαντάζομαι ήδη την εικόνα πριν και μετά την επεξεργασία στο photoshop. Νομίζω πωςστο 70% των περιπτώσεων, ακολουθώ αυτήν την διαδικασία. Άλλες φορές πάλι, όλα στηρίζονται στον αυτοσχεδιασμό.

Πηγή έμπνευσης είναι η ίδια η ζωή γύρω της. 

Έμπνευση είναι τα πάντα... οι άνθρωποι, οι τοποθεσίες, οι διάφορες ιστορίες. Απλά χρειάζεται να έχει κανείς τα μάτια του ορθάνοιχτα. Δεν προσπαθώ ποτέ να πιέσω τον εαυτό μου, αφού η έμπνευση έρχεται από παντού: από ένα βιβλίο, ένα όνειρο, μια ταινία, έναν δρόμο, έναν άνθρωπο, ένα όμορφο μέρος.

Όσον αφορά το προσωπικό της στυλ μας είπε: «Κάνω αυτό που αγαπώ και προσπαθώ να δημιουργήσω έργα που κάποιος θα ήθελε να τα κρεμάσει στον τοίχο του. Το ύφος μου μπορεί να αλλάζει. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αν ένας καλλιτέχνης θεωρεί ότι έχει βρει το προσωπικό του στυλ τότε αυτό σημαίνει πως έφτασε στο τέλος της διαδρομής».

Για την καλλιτέχνιδα, το χρώμα παίζει σημαντικό ρόλο,αφού πρόκειται για βασικό στοιχείο έκφρασης. «Με τη βοήθεια ενός χρώματος μπορώ να προκαλέσω διάφορα συναισθήματα στον θεατή, […] ή στη διάρκεια της επεξεργασίας να υπογραμμίσω κάτι συγκεκριμένο που θα ήθελα να αναδείξω».Φυσικά, τα πάντα, όπως και η χρωματική παλέτα επιλέγονται στη βάση της κεντρικής ιδέας: «Όπως ανέφερα, έχω ένα σκίτσο και προσπαθώ να αναπαράγω φωτογραφικά το κοντινότερο σ’ αυτό αποτέλεσμα». 

Οι επιρροές της προέρχονται από «τις απαρχές της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, δηλαδή από έργα φωτογράφων που χρονολογούνται στα τέλη του19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, από δουλειές καλλιτεχνών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Camera Work». Έπειτα, της αρέσει ιδιαίτερα η δουλειά των Pieter Lindbergh, Sally Mann, Sarah Moon, Patrick Demarchelier, Paolo Roversi.

Σήμερα υπάρχουν τόσοι πολλοί φωτογράφοι που δεν μπορώ να τους ακολουθήσω! Και στη πραγματικότητα δεν έχω ιδέα τι συμβαίνει στον κόσμο της μοντέρνας φωτογραφίας.

Ο εξοπλισμός της είναι τόσο ψηφιακός όσο και αναλογικός (περισσότερες πληροφορίες).

Στο ταξίδι της στον κόσμο της φωτογραφίας μπορεί να συνάντησε δυσκολίες, αλλά το χάρηκε απόλυτα από την αρχή μέχρι τώρα. Της αρέσει πολύ να μεταδίδει τη γνώση της, αφού πρόκειται ουσιαστικά για ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων με ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Έτσι, εμπλουτίζει και η ίδια τις γνώσεις της, ενώ είναι και μια ευκαιρία για να επισκεφθεί μέρη που υπό άλλες συνθήκες,ίσως δεν θα πήγαινε ποτέ, όπως για παράδειγμα η επίσκεψή της στην Κύπρο με αφορμή το workshop που διοργανώθηκε στις αρχές του Φλεβάρη και στο οποίο ανυπομονούσε να παρευρεθεί.

Τα σχέδια της είναι πολύ «απλά», αφού μοναδική της επιθυμία είναι να συνεχίσει να δουλεύει πάνω σε αυτό που αγαπάει, να ταξιδεύει, να γνωρίζει νέους και καλούς ανθρώπους, να αποκτάειόμορφες εμπειρίες.

Τέλος, η συμβουλή της προς τους φιλόδοξους φωτογράφους είναι η εξής: «Πριν τραβήξετε μια φωτογραφία, ψάξτε μέσα σας, σκεφτείτε τον λόγο που το κάνετε, το μήνυμα που θέλετε να περάσετε και σε ποιον απευθύνεστε. Κοιτάξτε γύρω σας. Πιθανόν να έχετε ήδη εύκαιρατα εργαλείαπου χρειάζεστε. Προσέξτε τις λεπτομέρειες. Μην παρεκκλίνετε από την κεντρική ιδέα και έχετε τα μάτια σας ορθάνοιχτα!»

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράζει φωτογραφίες της Zhuravleva μπορεί να επισκεφτεί την εξής διεύθυνση: http://finearteurope.com/profiles/anka-zhuravleva.html

Photo Sources

  • www.anka-zhuravleva.com/
1
Μοιράσου το