Άρθρα :: ARC Attack articles :: arc attack

επιλογή γλώσσας
choose language

07.12
2015

Mies van der Rohe: Less is More

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Mies van der Rohe: Less is More)

Κυρίες και κύριοι, ιδού ο Ludwig Mies van der Rohe, ο πατέρας της «skin and bones» αρχιτεκτονικής. Τι να πρωτογράψει κανείς γι' αυτόν τον θρύλο, τον νεφεληγερέτη του σχεδιασμού, τον «Πικάσο» των κτιρίων, τον «Πελέ» της αρχιτεκτονικής, τον «Χουντίνι» της αισθητικής. Ας κάνουμε μια σύντομη ιστορική διαδρομή στην ζώη του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα, ανεβάστε ταχύτητα, πατήστε τέρμα το γκάζι και ξεκινάμε για μια βόλτα στις λεωφόρους των παραγράφων που ακολουθούν (και μην ξεχάσετε να βάλετε ζώνη).

Ο άνθρωπος που θα επηρέαζε τόσο πολύ την αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1886 σε μια όμορφη γερμανική πόλη κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και την Ολλανδία, το Άαχεν. Από μικρός ήταν ανήσυχο πνεύμα και σχεδίαζε γύψινες διακοσμήσεις. Παράλληλα δούλευε στην οικοδομική επιχείρηση του πατέρα του, ώσπου μια μέρα πήρε την απόφαση (όπως όλοι μας) να φύγει απο το «χωριό» και να πάει στην πόλη να βρει την τύχη του.

Έτσι, το 1905 μετακομίζει στο Βερολίνο, όπου, ως μαθητευόμενος στο τεχνικό γραφείο του Peter Behrens, γνωρίζει άλλα δύο εκκολαπτόμενα μεγαθήρια της αρχιτεκτονικής, τον Le Corbusier και τον Walter Gropius που στην συνέχεια θα γινόταν ο ιδρυτής της σχολής Bauhaus (It's Bauhaus baby!). 

Ο Gropius θα αναθέσει στον Mies την διεύθυνση της σχολής το 1930.

Πιο πριν, το 1925, ο Mies, κατόπιν παραγγελίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, σχεδιάζει τις ταφόπλακες του Karl Liebknecht και της Rosa Luxemburg μετά τη δολοφονία τους. Η πολυπόθητη αναγνώρισή του όμως έρχεται στα χρόνια 1928-29 που κατασκευάζει το πασίγνωστο περίπτερο της Γερμανίας στην παγκόσμια έκθεση της Βαρκελώνης (Barcelona Pavilion). Μετά το κλείσιμο της σχολής Bauhaus, το 1932, όπου είχε ανάλαβει τη διεύθυνση, μένει για λίγα χρόνια επαγγελματικά «στάσιμος», ώσπου το 1938, μη χωρώντας το ταλέντο του στην ευρωπαϊκή ήπειρο και με τον πόλεμο προ των πυλών, μεταναστεύει στην Αμερική και γίνεται διευθυντής του Illinois Institute of Technology στο Σικάγο, όπου σχεδιάζει και το διάσημο S.R Crown Hall.

εικόνα άρθρου (Mies van der Rohe: Less is More)
εικόνα άρθρου (Mies van der Rohe: Less is More)

Μότο του το «Less is more» και το «God is in the details» που εκφράζουν και τη φιλοσοφία του περί αρχιτεκτονικής. Το «Less is more» φανερώνει την αγάπη του για την απλότητα, την λακωνικότητα στον σχεδιασμό που μέσω του μινιμαλισμού αφαιρεί οτιδήποτε περιττό, αφήνοντας την ομορφία και την καλαισθησία του κτιριού γυμνή μπροστά στα μάτια του κόσμου. Οι κατασκευές του χαρακτηρίζονται από μια αυστηρή και ψυχρή κομψότητα που τη βλέπουμε στη δομική διάταξη με τα ελάχιστα πλαίσια. Το απέριττο, το απλό είναι και το ωραίο, γι΄αυτό χρησιμοποιεί μόνο χάλυβα και γυαλί στις κατασκευές του, εξού και η «Skin and bones» ορολογία που σημαίνει «πετσί και κόκκαλο». Η διαφάνεια των κτιρίων στο μεγαλείο της και όλα μαζί άρρηκτα συνδεδεμένα και σε ισορροπία με τον περιβάλλοντα χώρο, έτσι ώστε ο ένοικος να γίνεται ένα με την γη και να μην νιώθει κλεισμένος μέσα σε ενα γκρι κλουβί. 

Με το «God is in the details» μας δείχνει το πάθος του για τη λεπτομέρεια -που είναι κοινό γνώρισμα όλων των μεγαλοφυών ανθρώπων- και συγκεκριμένα τη λεπτομέρεια στη γωνία που αποτελεί προβλήμα για τους αρχιτέκτονες από αρχαιοτάτων χρόνων. Μετά από 30 χρόνια επιτυχίας στην Αμερική, επέστρεψε το 1968 στη Γερμανία για να κατασκευάσει τη Neue Nationalgalerie (Νέα Εθνική Πινακοθήκη) στο Βερολίνο. Επίσης σχεδίασε και άλλα διάσημα κτίρια, εκ των οποίων τη Villa Tugendhat, την IBM Plaza, το Farnsworth House και τον τρομερό για την εποχή του ουρανοξύστη Seagram.

Ο Μies van der Rohe έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο στις 17 Αυγούστου 1969, αλλά συνεχίζει να ζει στη μνήμη μας μέσω των αριστουργημάτων που σχεδίασε. 

εικόνα άρθρου (Mies van der Rohe: Less is More)

Barcelona Pavilion

εικόνα άρθρου (Mies van der Rohe: Less is More)

Farnsworth House

εικόνα άρθρου (Mies van der Rohe: Less is More)

Neue Nationalgalerie

εικόνα άρθρου (Mies van der Rohe: Less is More)

S.R Crown Hall

Κείμενα (Πηγές)

  • http://www.miessociety.org/
  • http://www.smb.museum/museen-und-einrichtungen/neue-nationalgalerie/home.html
  • http://farnsworthhouse.org/
εικόνα αρθρογράφου (Κώστας Σπάσης)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Κώστας Σπάσης

Γεννήθηκε τον Μάρτη του '89 στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών από το οποίο κατάγεται. Έχει δυσανεξία στους δήθεν και τους αριβίστες και ανήκει στους ''μουτζαχεντίν'' των Καλών Τεχνών. Μεγάλες του αγάπες η Ιστορία, η φωτογραφία και η... ορειβασία. Ίσως τον πετύχεις σε κάποιο βουνό την ώρα που αιχμαλωτίζει το φώς της άγριας φύσης στον φακό του.

Artcore magazine's footer